Te ciasteczka są idealne na święta. A to dlatego, że są aromatyczne i ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Polecamy zaserwować je z grzańcem, którego przepis również dodałyśmy.
Składniki na 8 ciasteczek:
- Wersja z pistacjami i ciasteczkami „Amaretti”/migdałami
- 70g pistacji
- 60g ciasteczek „Amaretti”/migdałów
- 7 łyżek rozpuszczonego masła
- 2 łyżki mąki
- 1-1,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Zmielone pistacje i ciastka mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, masłem i wyrabiamy do uzyskania w miarę stabilnej konsystencji.
- Wersja z czekoladą i masłem orzechowym
- tabliczka czekolady mlecznej
- 3,5 łyżki masła orzechowego
- 5 łyżek rozpuszczonego masła
- 3/3,5 łyżki mąki
- łyżeczka cynamonu
- 1-1,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Kroimy czekoladę w kostkę i dodajemy ją do reszty składników. Mieszamy wszystko, do uzyskania w miarę stabilnej masy.
- Wersja z migdałami i masłem orzechowym
- 3 łyżki masła orzechowego
- 80 g migdałów
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek rozpuszczonego masła
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Zmielone migdały mieszamy z resztą składników i wyrabiamy do uzyskania w miarę stabilnej masy.
Wszystkie ciasteczka pieczemy w temp. ok 180 stopni, przez ok. 15 minut.
Miłego chrupania. 😉