U nas w kuchni nic się nie zmarnuje! Dlatego zamiast wyrzucać (uważane przez niektórych za niejadalne) liście buraka i rzodkiewki, wykorzystałyśmy je jako bazę do sałatki, gdzie burak stanowi jej świetne dopełnienie. Sałatkę można równie dobrze przyrządzić na bazie sałaty, roszponki, czy rukoli.
Składniki na 2 porcje:
- 2 garście liści buraka
- 2 garście liści rzodkiewki
- 3- 4 garście kaszy pęczak/bulgur
- 1 średni upieczony/ugotowany do miękkości burak
- kilka szt. rzodkiewki
- ok. 70 g sera feta
- 2 garście orzechów włoskich
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek nierafinowanej
- garść natki pietruszki
- sok z ćwiarki/połówki cytryny
- ząbek czosnku
- garść pestek słonecznika
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Liście myjemy i używamy jako bazy. Dodajemy do nich kaszę, pokrojonego buraka, rzodkiewkę, pokruszoną fetę, orzechy i polewamy sosem, powstałym ze zmieszania oleju/oliwy, pietruszki, czosnku, soku z cytryny, słonecznika i przypraw.
Na zdrowie! 😉