Jeśli wyczerpały Ci się pomysły na imprezowe dania/przystawki, to mamy dla Ciebie propozycję, która zaskoczy pozytywnie Twoich gości. Oto przepis na soczyste, mięsne kulki z ciągnącym środkiem. Ich produkcja zabiera trochę czasu, ale są tego warte. 😉
Składniki na ponad ok. 30 szt. ( w zależności od wielkości):
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- ok. 200 g mozzarelli w formie kuleczek
- ok. 250 g zmielonego szpinaku/poszatkowanych pieczarek
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 jajko
- przyprawy:
- sól i pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
- garść natki pietruszki
- olej/oliwa do smażenia (w takiej ilości, aby olej sięgał na wysokość ok 1-1,5 cm od spodu patelni)
Sposób przygotowania:
Surowe mięso mieszamy z resztą składników, za wyjątkiem kulek mozzarelli. Można wybrać szpinak lub pieczarki jako dodatek.
Następnie obtaczamy kulki (lub ich połówki) mozzarelli, tak aby były w środku, schowane pod warstwą mięsa.
Tak powstałe mięsne kulki smażymy na średnim ogniu, głębokim tłuszczu, z obu stron, do zrumienienia.
Podajemy najlepiej na ciepło z sosem. Świetnie sprawdzi się ten z naszego poprzedniego przepisu, który wykorzystałyśmy do spaghetti.
Podziwiamy efekt. 😀