Na dobry początek

Mięsne kulki z mozzarellą

Jeśli wyczerpały Ci się pomysły na imprezowe dania/przystawki, to mamy dla Ciebie propozycję, która zaskoczy pozytywnie Twoich gości. Oto przepis na soczyste, mięsne kulki z ciągnącym środkiem. Ich produkcja zabiera trochę czasu, ale są tego warte. 😉

Składniki na ponad ok. 30 szt. ( w zależności od wielkości):

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • ok. 200 g mozzarelli w formie kuleczek
  • ok. 250 g zmielonego szpinaku/poszatkowanych pieczarek
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • przyprawy:
    • sól i pieprz
    • łyżeczka ziół prowansalskich
    • garść natki pietruszki
  • olej/oliwa do smażenia (w takiej ilości, aby olej sięgał na wysokość ok 1-1,5 cm od spodu patelni)

Sposób przygotowania:

Surowe mięso mieszamy z resztą składników, za wyjątkiem kulek mozzarelli. Można wybrać szpinak lub pieczarki jako dodatek.

Następnie obtaczamy kulki (lub ich połówki) mozzarelli, tak aby były w środku, schowane pod warstwą mięsa.

Tak powstałe mięsne kulki smażymy na  średnim ogniu, głębokim tłuszczu, z obu stron, do zrumienienia.

Podajemy  najlepiej na ciepło z sosem. Świetnie sprawdzi się ten z naszego poprzedniego przepisu, który wykorzystałyśmy do spaghetti.

Spaghetti z zielonym sosem z cukinii i parmezanem

Podziwiamy efekt. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *