Jeśli macie już za sobą okres życia studenckiego lub porzuciliście złe nawyki żywieniowe i z żalem serca przestaliście kupować chińskie zupki, to mamy dla Was świetny sposób na to, jak przywrócić je do jadłospisu (może nie codziennego) w całkiem odmienionej, zdrowszej, wersji. Polecamy podawać „odleżaną” przez całą noc w lodówce. Na zdjęciu wersja uboższa o kapustę. 😀
Składniki na ok. 8 porcji:
- 2 zupki chińskie „curry” lub „złoty kurczak”
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 dużej kapusty pekińskiej
- 1,5 szt. średniej papryki czerwonej lub 1/2 słoika papryki konserwowej (masa netto 720ml)
- ok. 8 szt./1/2 słoika ogórków konserwowych (masa netto 920g)
- 300-400 g kukurydzy z puszki
- 1,5-2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżeczki przyprawy gyros (1,5 do kurczaka, 1,5 do całości)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju, na dość dużym ogniu, razem z przyprawą gyros, przez ok. 5-7 min., mieszając parę razy.
- Makaron kruszymy do miski, zalewamy wrzątkiem (tak aby woda go przykryła) razem z przyprawami i przykrywamy miskę np. talerzem. Po 3 min. makaron powinien napęcznieć i wchłonąć całą wodę.
- Kapustę kroimy w cienkie paski. Paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Łączymy warzywa, makaron i przestygniętego kurczaka. Dodajemy do całości majonez, jogurt i doprawiamy resztą przyprawy gyros oraz solą i pieprzem wedle uznania.
Pysznej zabawy! 😉
Moja ulubiona sałatka! Zawsze ja robię na jakieś „imprezy domowe” i wszyscy zachwyceni. Nigdy jednak nie dodawałam ogórków, następnym razem spróbuje z ogórkami ?