Cukierenka

Piernikowe muffiny z powidłami śliwkowymi i czekoladą

Jeśli znudziły Wam się sklepowe pierniki lub piernik w formie zwykłego ciasta, to mamy dla Was kuszącą propozycję. Została zaakceptowana nawet przez dzieci. A że dzieci są zwykle szczere, to wiem, że musiały im naprawdę smakować. Jeśli nie potrzebujecie robić ich tak dużo, to po prostu podzielcie ilość składników. Chociaż nie zdziwcie się jak szybko znikną ze stołu. 😉

Składniki na 30-32 szt.

  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 1,5 szkl. / 370 ml maślanki
  • 375 g mąki
  • 200 g
  • 220 g cukru/słodzika (odpowiednia proporcja)
  • 3,5 łyżki kakao
  • 3,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 150-200 g czekolady 

Sposób przygotowania:

  • Jajka, olej i maślankę miksujemy do połączenia składników.
  • Mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawę korzenną przesiewamy i mieszamy w misce.
  • Dodajemy do płynnej masy suche składniki i miksujemy, aż się połączą. (Można je też wymieszać szpatułką.)
  • Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną na drobne kawałki czekoladę i mieszamy. (Czekoladę można też dodać osobno do każdej babeczki, żeby było „po równo”.)
  • Do każdej foremki wykładamy łyżkę masy, później 3/4 łyżeczki powideł mniej więcej na środek i następnie niepełną łyżkę masy, tak aby przykryć powidła.
  • Muffiny pieczemy w temp. 180 stopni, przez 20-25 minut.
  • Po przestygnięciu, można udekorować je polewą czekoladową i pokruszonymi migdałami.

Powodzenia! 🙂  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *