Aromatyczna micha

Krem z bobu i cukinii

Mamy nadzieję, że zdążyłyśmy z tym przepisem i że jest gdzieś jeszcze dostępny w sprzedaży bób. My ugotowałyśmy zupę jakiś tydzień temu. Mogło się sporo zmienić od tego czasu. 😀 Jeśli już nie macie możliwości kupić świeżego bobu, spróbujcie wersji z mrożonym albo wyczekujcie na kolejny sezon. Trzymamy kciuki, żeby udało Wam się jeszcze upolować główny składnik naszej zupy. 😉

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1,6 l bulionu warzywnego 
  • 0,5 kg bobu 
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 100-150 ml słodkiej śmietanki 
  • 2-3 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • pół pęczka koperku i natki pietruszki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Bób gotujemy przez 10-12 min. w lekko osolonej wodzie. 
  • W międzyczasie podsmażamy (przez ok. 3min.) na oliwie pokrojoną cebulkę i cukinię, ze szczyptą soli, mieszając warzywa parę razy.
  • Ugotowany bób przelewamy zimną wodą i kiedy jest już przestygnięty, obieramy go ze skórki. (Jest to dość mozolna praca, ale jest to konieczne, dla uzyskania gładkiej konsystencji zupy.)
  • Obrany bób i podsmażoną cebulkę z cukinią, dodajemy do gotującego się bulionu warzywnego. (Możemy w nim pozostawić część marchewki – 1 szt. i selera – mały kawałek.) Gotujemy całość jeszcze przez ok. 10 min. 
  • Na koniec dodajemy śmietankę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, koperek, natkę pietruszki i gałkę muszkatołową.
  • Miksujemy całość na gładki krem. (Koperek i natka mogą pozostać nie do końca zmielone i widoczne. Jeśli chcemy aby krem był bardziej gęsty, można dodać na początku do bulionu 2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę.) 
  • Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Posypujemy krem podprażonymi pestkami słonecznika. Można też dodać pokruszony ser kozi lub fetę.

Delektujemy się smakami sezonu. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *