Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne placki ziemniaczane, mamy dla Was ciekawą, bardziej kolorową alternatywę. Różnią się nie tylko smakiem, ale i sposobem przyrządzenia. Koniecznie przetestujcie!
Składniki:
- 1 batat
- 2 jajka
- 3-4 łyżki maki pszennej
- 1-1,5 łyżki oliwy/oleju
- 2 łyżki nasion chia lub czarnuszki
- garść poszatkowanej natki pietruszki
- pół ząbka czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotowanego batata obieramy ze skory, kroimy w kostkę i wrzucamy do miksera/ blendera.
- Dodajemy jajka, mąkę, olej, nasiona chia, czosnek, sól oraz pieprz. Włączamy mikser i blendujemy całość, do uzyskania w miarę gładkiej masy. (Jeśli nie macie odpowiedniego sprzętu, to nic straconego. Batata możecie rozdrobnić widelcem, a następnie dodać resztę składników.)
- Natkę pietruszki dodajemy do zmiksowanej masy lub na koniec, do dekoracji. Podobnie można zrobić z nasionami chia.
- Smażymy placuszki do ścięcia i zrumienienia (ok.1-2 min. z każdej strony). Robimy to na nieprzywierającej patelni (teflonowa), bez dodatku tłuszczu (jest w masie). Można je również usmażyć tradycyjnie, dając olej na patelnię, a nie do masy. (Może być konieczna większa ilość tłuszczu.)
- Gotowe placuszki podajemy ze śmietaną/jogurtem naturalnym, z pietruszką i chia!
Smacznego. 😉