Czas na obiad, Klasyka w nowym wydaniu

Placuszki z batatów

Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne placki ziemniaczane, mamy dla Was ciekawą, bardziej kolorową alternatywę. Różnią się nie tylko smakiem, ale i sposobem przyrządzenia. Koniecznie przetestujcie!

Składniki:

  • 1 batat
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki maki pszennej
  • 1-1,5 łyżki oliwy/oleju
  • 2 łyżki nasion chia lub czarnuszki
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • pół ząbka czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotowanego batata obieramy ze skory, kroimy w kostkę i wrzucamy do miksera/ blendera.
  • Dodajemy jajka, mąkę, olej, nasiona chia, czosnek, sól oraz pieprz. Włączamy mikser i blendujemy całość, do uzyskania w miarę gładkiej masy. (Jeśli nie macie odpowiedniego sprzętu, to nic straconego. Batata możecie rozdrobnić widelcem, a następnie dodać resztę składników.)
  • Natkę pietruszki dodajemy do zmiksowanej masy lub na koniec, do dekoracji. Podobnie można zrobić z nasionami chia. 
  • Smażymy placuszki do ścięcia i zrumienienia (ok.1-2 min. z każdej strony). Robimy to na nieprzywierającej patelni (teflonowa), bez dodatku tłuszczu (jest w masie). Można je również usmażyć tradycyjnie, dając olej na patelnię, a nie do masy. (Może być konieczna większa ilość tłuszczu.)
  •  Gotowe placuszki podajemy ze śmietaną/jogurtem naturalnym, z pietruszką i chia!

Smacznego. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *