Cukierenka

Makaroniki w trzech odsłonach

Trochę się przy nich namęczyłyśmy (zwłaszcza później, jak trzeba było posprzątać), ale mimo, że nie wyszły perfekcyjnie (trochę „spękały”), to i tak jesteśmy dumne z takiego efektu, jak na pierwszy raz. Muszę jednak uprzedzić, że to jeden z bardziej wymagających deserów, z jakim się spotkałyśmy. Trzeba wszystko dokładnie odmierzać, mieć profesjonalny sprzęt (waga, rękaw cukierniczy), nie… Read More Makaroniki w trzech odsłonach

Czas na obiad

Frittata z ziemniakami i szparagami

Oto sposób na szybki/e, prosty/e obiad/śniadanie, bez zbędnego brudzenia naczyń. Stos garów z głowy, to już nic nie powinno Was zniechęcić do zrobienia tego dania. 😀 Chyba, że nie lubicie szparagów… Ale w tej wersji może się do nich przekonacie. 😉

Czas na obiad, Klasyka w nowym wydaniu, Na dobry początek

Sajgonki z kurczakiem i sosem słodko-słonym

Pierwszy raz zrobiłyśmy sajgonki jakieś pół roku temu. Ale jak to bywa za pierwszym razem nie wszystko wyszło idealnie. Ciasto do sajgonek nie było chrupiące, a wręcz „gumiaste”… 😛 Było nam przykro, że nie wrzucimy tego przepisu, bo farsz zrobiłyśmy genialny. Trochę to nas zniechęciło do kolejnej próby. Ale tym razem zmieniłyśmy trochę taktykę i… Read More Sajgonki z kurczakiem i sosem słodko-słonym

Aromatyczna micha

Krem kukurydziany z popcornem

Podpatrzyłyśmy tą zupę w menu jednej z knajp i od razu stwierdziłyśmy, że trzeba zrobić swoją wersję. Wyszła przepyszna, no i do tego jest o wiele tańsza niż w knajpie. Za nowatorskie pomysły trzeba jednak trochę zapłacić… Ale ten przepis macie od nas zupełnie za free. Więc korzystajcie z okazji i zabierajcie się za gotowanie. 😀