Zmiksowane do picia

Kakaowy koktajl z bananem i awokado

Może nie wszyscy wiedzą, ale awokado nadaje się świetnie również do dań na słodko. Jakiś czas temu wykorzystałyśmy go jako bazę do brownie, na które przepis znajdziecie pod linkiem: Ciasto czekoladowe z awokado i granatem Tym razem przemyciłyśmy go w płynnej formie.

Sałatkowe love

Imprezowa sałatka z kurczakiem i makaronem

Jeśli macie już za sobą okres życia studenckiego lub porzuciliście złe nawyki żywieniowe i z żalem serca przestaliście kupować chińskie zupki, to mamy dla Was świetny sposób na to, jak przywrócić je do jadłospisu (może nie codziennego) w całkiem odmienionej, zdrowszej, wersji. Polecamy podawać „odleżaną” przez całą noc w lodówce. Na zdjęciu wersja uboższa o… Read More Imprezowa sałatka z kurczakiem i makaronem

Cukierenka

Piernikowe muffiny z powidłami śliwkowymi i czekoladą

Jeśli znudziły Wam się sklepowe pierniki lub piernik w formie zwykłego ciasta, to mamy dla Was kuszącą propozycję. Została zaakceptowana nawet przez dzieci. A że dzieci są zwykle szczere, to wiem, że musiały im naprawdę smakować. Jeśli nie potrzebujecie robić ich tak dużo, to po prostu podzielcie ilość składników. Chociaż nie zdziwcie się jak szybko… Read More Piernikowe muffiny z powidłami śliwkowymi i czekoladą

Cukierenka

Rogaliki świętomarcińskie

Osobiście nie przepadam za makiem i ciastami z jego udziałem. Nie jadłam też nigdy rogali świętomarcińskich. Mimo, że zrobiło się o nich ostatnio głośno i widziałam je w sprzedaży w kilku miejscach, z racji ich wysokiej ceny i tego, że wiedziałam, że zawierają mak, nie skusiłam się nigdy na kupno. Jednak postanowiłam, że fajnie będzie… Read More Rogaliki świętomarcińskie

Czas na obiad

Indyk w sosie szpinakowo-chrzanowym z kaszą gryczaną

Miał wyjść sos chrzanowy, a spontanicznie zrobiłyśmy bardziej szpinakowy. Choć chrzan również jest wyczuwalny. Jeśli ktoś woli mocniejsze smaki, niech doda chrzan najlepiej świeżo starty. Użyłyśmy w przepisie sznycli z indyka, ale równie dobrze może być to schab albo piersi z kurczaka. Co do kaszy również można wprowadzić modyfikacje. Eksperymentujcie i dajcie znać, jaki był… Read More Indyk w sosie szpinakowo-chrzanowym z kaszą gryczaną

Na dobry początek

Sakiewki z mięsem mielonym i pesto

Wymyśliłyśmy to danie jeszcze na początku istnienia naszego bloga. Nawet je przygotowałyśmy. Niestety nie sprostało naszych oczekiwań, ze względu na rodzaj mięsa i serka. Dlatego postanowiłyśmy je udoskonalić i dopiero wtedy pochwalić się efektami. Trochę to trwało, ale w końcu przepis doczekał się premiery. Enjoy! 😀

Klasyka w nowym wydaniu, Na dobry początek

Babciny pasztet z soczewicą

Niektórych może przerażać zakup sklepowego pasztetu. Choć można znaleźć go też w wersji bardziej tradycyjnej, to ja osobiście nie znajduję lepszego niż pasztet mojej babci, na którego przepis Wam zamieszczamy. Babcia ma jeszcze wiele sekretów kulinarnych, ale tym musiałam się podzielić, bo to najlepszy pasztet jaki kiedykolwiek jadłam!