Na dobry początek

Pasta z dyni i soczewicy

Ta pasta sprawdzi się świetnie zarówno jako dodatek do chleba, czy naleśników na wytrawnie. Zamiast podanego zestawu przypraw można użyć gotowej mieszanki do curry. 

Składniki na ok. 12 kromek:

  • 150 g pieczonej dyni (ponad 1/2 szklanki pokrojonej/startej)
  • 1,5 średniej marchewki (opcjonalnie)
  • 60 g / plaster selera korzeniowego (opcjonalnie)
  • 120 -150 g soczewicy gotowanej / odsączonej z zalewy (użyłam zielonej)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki / kawałek startego imbiru
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka oliwy z oliwek / oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Ugotowaną marchewkę i seler oraz upieczoną dynię, miksujemy w naczyniu razem z soczewicą, olejem/oliwą i przyprawami. (Opcjonalnie można dodać natki pietruszki lub pozostawić ją do dekoracji na wierzch.)
  • Jeśli nie dodajemy marchewki i selera, dla uzyskania podobnej ilości, dodajemy proporcjonalnie więcej soczewicy i dyni.

Zajadamy się ze smakiem. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *