Ta pasta sprawdzi się świetnie zarówno jako dodatek do chleba, czy naleśników na wytrawnie. Zamiast podanego zestawu przypraw można użyć gotowej mieszanki do curry.
Składniki na ok. 12 kromek:
- 150 g pieczonej dyni (ponad 1/2 szklanki pokrojonej/startej)
- 1,5 średniej marchewki (opcjonalnie)
- 60 g / plaster selera korzeniowego (opcjonalnie)
- 120 -150 g soczewicy gotowanej / odsączonej z zalewy (użyłam zielonej)
- 1 mały ząbek czosnku
- 3/4 łyżeczki / kawałek startego imbiru
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka kurkumy
- łyżka oliwy z oliwek / oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotowaną marchewkę i seler oraz upieczoną dynię, miksujemy w naczyniu razem z soczewicą, olejem/oliwą i przyprawami. (Opcjonalnie można dodać natki pietruszki lub pozostawić ją do dekoracji na wierzch.)
- Jeśli nie dodajemy marchewki i selera, dla uzyskania podobnej ilości, dodajemy proporcjonalnie więcej soczewicy i dyni.
Zajadamy się ze smakiem. 😉