Aromatyczna micha

Kremowa zupa czosnkowa z tymiankiem i boczkiem

Być może taka ilość czosnku wyda Wam się przesadą, ale w połączeniu z innymi składnikami i po ugotowaniu traci on na mocy i podkreśla delikatnie smak. Dodatek  boczku i tymianku również świetnie się komponuje.

Składniki na 3-4 porcje

  • 1 litr wody
  • 150 g włoszczyzny świeżej/mrożonej
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 średnia główka czosnku
  • 200 g boczku
  • 3-4 jajka
  • 50-60 ml śmietanki słodkiej
  • 3 gałązki świeżego tymianku (1 do posypania na wierzch)
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • sól i pieprz wedle uznania

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Wystarczy do osolonej wody (1-1,5 łyżeczki) dodać włoszczyznę i gotować do miękkości warzyw, przez ok.15-20 min.

Obrane ząbki czosnku razem z 2 gałązkami tymianku i 2 łyżkami oleju/oliwy, podsmażamy na patelni na małym ogniu.

W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dorzucamy do zupy razem z zawartością patelni. Gotujemy całość na małym ogniu, przez ok. 15-20 minut. Miksujemy wszystko na gładką masę.

Dodajemy do zupy podsmażony uprzednio boczek pokrojony w kostkę. Dolewamy śmietanki. Doprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut aby zupa przeszła aromatem boczku.

Nakładamy do miseczek, dodajemy jajko podzielone na ćwiartki i posypujemy całość resztą tymianku.

Wszystkiego pysznego! 😉

2 thoughts on “Kremowa zupa czosnkowa z tymiankiem i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *