Być może taka ilość czosnku wyda Wam się przesadą, ale w połączeniu z innymi składnikami i po ugotowaniu traci on na mocy i podkreśla delikatnie smak. Dodatek boczku i tymianku również świetnie się komponuje.
Składniki na 3-4 porcje
- 1 litr wody
- 150 g włoszczyzny świeżej/mrożonej
- 3 duże ziemniaki
- 1 średnia główka czosnku
- 200 g boczku
- 3-4 jajka
- 50-60 ml śmietanki słodkiej
- 3 gałązki świeżego tymianku (1 do posypania na wierzch)
- 2 łyżki oleju/oliwy
- sól i pieprz wedle uznania
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Wystarczy do osolonej wody (1-1,5 łyżeczki) dodać włoszczyznę i gotować do miękkości warzyw, przez ok.15-20 min.
Obrane ząbki czosnku razem z 2 gałązkami tymianku i 2 łyżkami oleju/oliwy, podsmażamy na patelni na małym ogniu.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dorzucamy do zupy razem z zawartością patelni. Gotujemy całość na małym ogniu, przez ok. 15-20 minut. Miksujemy wszystko na gładką masę.
Dodajemy do zupy podsmażony uprzednio boczek pokrojony w kostkę. Dolewamy śmietanki. Doprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut aby zupa przeszła aromatem boczku.
Nakładamy do miseczek, dodajemy jajko podzielone na ćwiartki i posypujemy całość resztą tymianku.
Wszystkiego pysznego! 😉
Oj posmakowałaby mi na pewno! 🙂
Nam bardzo smakowało. Polecamy! 🙂