Cukierenka

Lody czekoladowo-bananowe

Lody zrobiłam na podstawie autorskiego przepisu na domową Nutellę. Z racji tego, że uzyskała aprobatę mojego wybrednego męża, mogę Wam również ją polecić. Przepis ten różni się zawartością mleka (Dodajemy go w ilości ok. 60 ml.), czekolady. (Potrzebujemy 100g.) Nie trzeba również dodawać śmietanki. Co do kakao i miodu, w obu przypadkach dajemy łyżeczkę mniej do masy. Orzechy arachidowe można oczywiście zastąpić laskowymi (Trzeba tylko pamiętać o ściągnięciu z nich skórki.) Wykonanie jest właściwie takie samo. Domowa Nutella świetnie sprawdza się do naleśników. Robię ją praktycznie co tydzień. Uważam, że jest godnym zamiennikiem oryginalnej (szczególnie jeśli chodzi o skład). Co do lodów, może ich konsystencja nie jest równie aksamitna, co tych na bazie śmietanki 30%, ale myślę, że kaloryczność będzie zdecydowanie niższa. No i liczy się satysfakcja, że zrobiliście je sami, z naprawdę wartościowych składników.

Składniki na 4-6 porcji (ok. 500 ml):

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g orzeszków ziemnych
  • 4 banany
  • 200 ml mleka krowiego 2-3,2% (Można też dać inne, ale nie wiem jaki będzie efekt.)
  • 50 ml śmietanki do kawy 10%
  • 3 łyżeczki kakao w proszku
  • 2-4 łyżeczki miodu/cukru pudru (Ja użyłam miodu. Modyfikujemy ilość, w zależności od preferencji smakowych. Czytałam na jednym z popularniejszych blogów kulinarnych, że masa przed zamrożeniem powinna być bardziej słodka, niż chcemy, bo po zamrożeniu ta słodycz zanika. W przypadku naszych lodów ciężko mi to ocenić. Ja znacznej różnicy nie czułam.)

Sposób przygotowania:

  • Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 50 ml śmietanki.
  • Orzechy miksujemy z dodatkiem szczypty soli na gładką pastę (masło orzechowe). Może to potrwać ok 3-4 min. Najlepiej zrobić to przy użyciu malaksera i ostrzy. 
  • Dodajemy do masła orzechowego przestygniętą czekoladę razem z dojrzałymi bananami (lekko zmrożone lub w temp. pokojowej) i resztą składników.
  • Miksujemy całość do połączenia składników (W trakcie, może być konieczne wymieszanie całości łyżką, tak aby wybrać z zakamarków resztki masła orzechowego.)
  • Przekładamy powstałą masę do pojemnika i dajemy go do zamrażarki.
  • Wyjmujemy po godzinie i mieszamy całość. Podobnie robimy za kolejną godzinę. (Lody nie powinny być wtedy zbyt zbite).

Delektujemy się czekoladowo-bananowym smakiem. 😀

 

1 thought on “Lody czekoladowo-bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *