Czas na obiad

Tarta warzywna z kurczakiem i sosem dyniowym

Dynia króluje jesienią wśród sezonowych warzyw. Warto wykorzystać ten czas, aby ugotować coś z jej udziałem. My proponujemy tartę w wersji wytrawnej z dodatkiem wielu innych warzyw i rozgrzewającym imbirem. Przepis wydaje się dość długi i skomplikowany, ale wykonanie nie trwa zbyt długo i nie wymaga nie wiadomo jakich zdolności. Użyłyśmy do przepisu dyni jadalnej/zwyczajnej, ale wydaje nam się, że inne rodzaje też powinny pasować. Pamiętajcie, żeby nie marnować bogatego wnętrza dyni i zasuszyć pestki, aby potem móc się cieszyć ich smakiem i zdrowotnymi właściwościami na dłużej. Sposób na to, jak to najszybciej zrobić, podajemy na końcu przepisu. 😉

Składniki na 1 tartę (2 porcje):

  • Ciasto
    • 250 g mąki
    • 150 g masła 
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko
  • Farsz
    • 200 g piersi z kurczaka
    • 1/3 papryki 
    • 8 pieczarek
    • 1/3 cukinii
    • 160 g (niecała szklanka) pokrojonej w kostkę dyni
    • 1/2 średniej cebuli
    • pomidory i bazylia do dekoracji (na wierzch)
    • 100 ml słodkiej śmietany 12/18%
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub podobna ilość w proszku
    • 1 duży ząbek czosnku
    • sól i pieprz do smaku
  • Sos
    • 160-200 g pieczonej dyni
    •  1/4 soku z pomarańczy
    • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub podobna ilość w proszku
    • 1 średni/mały ząbek czosnku
    • 1,5-2 łyżki natki pietruszki
    • 100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  • Ciasto
    • Do mąki dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz sól. Rozcieramy palcami lub mieszamy mieszadłem miksera do połączenia składników i uzyskania drobnej kruszonki.
    • Dodajemy jajko i łączymy składniki w gładką kulę. Zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
    • Schłodzone ciasto wałkujemy (podsypując stolnicę i wałek mąką), na placek o śr. trochę większej niż średnica formy.
    • Ciastem wykładamy dno i boki formy. Nadmiar ciasta odcinamy. Przekłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na ok. 7-8 min.
  • Farsz
    • W międzyczasie gdy ciasto się schładza, podsmażamy na oliwie kurczaka, z dodatkiem soli (aby był bardziej soczysty), tak aby się ściął.
    • Następnie dodajemy do niego dowolnie pokrojone warzywa (w tym 1/3 dyni).
    • Doprawiamy wszystko czosnkiem, imbirem i papryką słodką. Dosypujemy sól i pieprz do smaku.
    • Podsmażamy całość przez chwilę (3-4 min.), mieszając parę razy. 
    • Następnie podlewamy zawartość patelni odrobiną wody i podduszamy całość pod przykryciem do zmięknięcia warzyw (przede wszystkim dyni). Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
    • Wykładamy farsz na podpieczone wcześniej kruche ciasto, pamiętając o jego odsączeniu z wody.  
    • Pieczemy tartę w temp. ok. 180 stopni przez 12-15 min. lub trochę dłużej, aby z farszu odparowała większość wody.
    • Posypujemy wierzch tarty bazylią (najlepiej świeża) i wykładamy na wierzch pokrojone pomidorki. 
    • Podajemy z sosem dyniowym.
  • Sos
    • Obieramy 1/3 dyni ze skórki i pozbawiamy pestek. Wykładamy pokrojone kawałki na blaszkę i pieczemy przez ok. 20-25 min (do miękkości).
    • Miksujemy przestygniętą dynię z dodatkiem czosnku, natki pietruszki, imbiru, śmietanki i 1/4 szklanki soku z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pestki należy wypłukać z resztek miąższu. Aby to zrobić wystarczy włożyć pestki do dużej miski, zalać je wodą. Przy pocieraniu pestek rękoma oddzielony miąższ powinien opadać na dno, a czyste pestki pozostaną na górze. Kiedy oczyścimy już wszystkie, osuszamy je ręcznikiem i wykładamy na blaszkę. Wstawiamy pestki do piekarnika nagrzanego do ok. 90 stopni C i trzymamy tam przez ok. 1 godz. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy razem z pestkami w środku do ostygnięcia. Później pestki można przechowywać w słoiku/papierowej torbie.

Powodzenia! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *