Dynia króluje jesienią wśród sezonowych warzyw. Warto wykorzystać ten czas, aby ugotować coś z jej udziałem. My proponujemy tartę w wersji wytrawnej z dodatkiem wielu innych warzyw i rozgrzewającym imbirem. Przepis wydaje się dość długi i skomplikowany, ale wykonanie nie trwa zbyt długo i nie wymaga nie wiadomo jakich zdolności. Użyłyśmy do przepisu dyni jadalnej/zwyczajnej, ale wydaje nam się, że inne rodzaje też powinny pasować. Pamiętajcie, żeby nie marnować bogatego wnętrza dyni i zasuszyć pestki, aby potem móc się cieszyć ich smakiem i zdrowotnymi właściwościami na dłużej. Sposób na to, jak to najszybciej zrobić, podajemy na końcu przepisu. 😉
Składniki na 1 tartę (2 porcje):
- Ciasto
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- Farsz
- 200 g piersi z kurczaka
- 1/3 papryki
- 8 pieczarek
- 1/3 cukinii
- 160 g (niecała szklanka) pokrojonej w kostkę dyni
- 1/2 średniej cebuli
- pomidory i bazylia do dekoracji (na wierzch)
- 100 ml słodkiej śmietany 12/18%
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub podobna ilość w proszku
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Sos
- 160-200 g pieczonej dyni
- 1/4 soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub podobna ilość w proszku
- 1 średni/mały ząbek czosnku
- 1,5-2 łyżki natki pietruszki
- 100 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
- Ciasto
- Do mąki dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz sól. Rozcieramy palcami lub mieszamy mieszadłem miksera do połączenia składników i uzyskania drobnej kruszonki.
- Dodajemy jajko i łączymy składniki w gładką kulę. Zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Schłodzone ciasto wałkujemy (podsypując stolnicę i wałek mąką), na placek o śr. trochę większej niż średnica formy.
- Ciastem wykładamy dno i boki formy. Nadmiar ciasta odcinamy. Przekłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na ok. 7-8 min.
- Farsz
- W międzyczasie gdy ciasto się schładza, podsmażamy na oliwie kurczaka, z dodatkiem soli (aby był bardziej soczysty), tak aby się ściął.
- Następnie dodajemy do niego dowolnie pokrojone warzywa (w tym 1/3 dyni).
- Doprawiamy wszystko czosnkiem, imbirem i papryką słodką. Dosypujemy sól i pieprz do smaku.
- Podsmażamy całość przez chwilę (3-4 min.), mieszając parę razy.
- Następnie podlewamy zawartość patelni odrobiną wody i podduszamy całość pod przykryciem do zmięknięcia warzyw (przede wszystkim dyni). Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
- Wykładamy farsz na podpieczone wcześniej kruche ciasto, pamiętając o jego odsączeniu z wody.
- Pieczemy tartę w temp. ok. 180 stopni przez 12-15 min. lub trochę dłużej, aby z farszu odparowała większość wody.
- Posypujemy wierzch tarty bazylią (najlepiej świeża) i wykładamy na wierzch pokrojone pomidorki.
- Podajemy z sosem dyniowym.
- Sos
- Obieramy 1/3 dyni ze skórki i pozbawiamy pestek. Wykładamy pokrojone kawałki na blaszkę i pieczemy przez ok. 20-25 min (do miękkości).
- Miksujemy przestygniętą dynię z dodatkiem czosnku, natki pietruszki, imbiru, śmietanki i 1/4 szklanki soku z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pestki należy wypłukać z resztek miąższu. Aby to zrobić wystarczy włożyć pestki do dużej miski, zalać je wodą. Przy pocieraniu pestek rękoma oddzielony miąższ powinien opadać na dno, a czyste pestki pozostaną na górze. Kiedy oczyścimy już wszystkie, osuszamy je ręcznikiem i wykładamy na blaszkę. Wstawiamy pestki do piekarnika nagrzanego do ok. 90 stopni C i trzymamy tam przez ok. 1 godz. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy razem z pestkami w środku do ostygnięcia. Później pestki można przechowywać w słoiku/papierowej torbie.
Powodzenia! 😉