Cukierenka

Praliny migdałowo-kokosowe

Nie wiem jak Wy, ale My uwielbiamy praliny Raffaello. Postanowiłyśmy, że spróbujemy odtworzyć ich smak, oczywiście na swój sposób. Mamy nadzieję, że nasza wersja również przypadnie Wam do gustu. Zachęcamy również do jej modyfikacji.

Składniki na ok. 8 szt.:

  • 2 łyżki pasty migdałowej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 3-4 paski białej czekolady lub 2-3 łyżeczki erytrytolu (lub odpowiednia proporcja innego słodzika/cukru) + 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3-4 łyżki mąki owsianej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 paski mlecznej i gorzkiej czekolady lub 4 paski deserowej

Sposób przygotowania:

  • Rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę i osobno mleczną połączoną z gorzką.
  • Mieszamy przestygniętą białą czekoladę z resztą składników (oprócz ciemnych czekolad).
  • Wkładamy masę do lodówki, żeby trochę zgęstniała.
  • Formujemy z masy kulki i oblewamy je przestygniętą mieszanką mlecznej i gorzkiej czekolady. Aby dokładnie pokryć kulki w czekoladzie, tak by wyglądały estetycznie, można użyć kratki z piekarnika (ułożyć ją nad blaszką lub zlewem, żeby spływająca czekolada nic nie pobrudziła) lub posłużyć się wykałaczkami i zamoczyć kulki w naczyniu z polewą.
  • Wkładamy praliny do lodówki (na ok.1-2 h) lub zamrażarki (na ok. 10 min.)

Delektujemy się każdym kęsem. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *