Czas na obiad, Na dobry początek

Wrapy z grillowanymi warzywami i sosem jogurtowo-ziołowym

Póki sezon grillowy jeszcze w pełni, przetestujcie nasz przepis na nasze kolorowe i chrupiące wrapy. Oprócz etapu zwijania są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno, więc to również dobra alternatywa dla standardowej kanapki. Polecamy. 😉

Składniki na 1 porcję:

  • placek tortilli
  • garść roszponki/sałaty/szpinaku/rukoli
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 papryki
  • 1/4 cukinii
  • 1-1,5 łyżki hummusu klasycznego
  • 30-40 g sera feta lub koziego
  • 1,5-2 łyżki sosu jogurtowo-ziołowego
    • 1,5-2 łyżki jogurtu naturalnego
    • łyżeczka pietruszki
    • łyżeczki koperku
    • pół małego ząbka czosnku
    • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Podgrzewamy tortillę z obu stron na patelni, łącznie przez max. 1 min., żeby była bardziej plastyczna i łatwiej się ją zwijało.
  • Placek smarujemy hummusem i wykładamy na niego dowolną zieleninę.
  • Dokładamy pokrojone w słupki i przypieczone/ugrillowane (tak aby były jeszcze lekko twardawe) marchew, cukinię i paprykę.
  • Dodajemy pokruszony ser i sos jogurtowo ziołowy.
  • Zwijamy całość, tak jak byśmy robili gołąbki, czy krokiety. Jeśli nie uda się schować w środku wszystkich warzyw, może to oznaczać, że farszu jest zbyt dużo i trzeba odłożyć jego część (zależy to od wielkości placka). 
  • Zwiniętego wrapa podgrzewamy na patelni (grillowej lub zwykłej) /w piekarniku w temp. ok. 180 stopni lub na grillu (tradycyjnym lub elektrycznym), tak aby się trochę zrumienił (przez ok. 1-3 min., zależnie od sposobu obróbki).

Chrupiemy ze smakiem. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *