Póki sezon grillowy jeszcze w pełni, przetestujcie nasz przepis na nasze kolorowe i chrupiące wrapy. Oprócz etapu zwijania są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno, więc to również dobra alternatywa dla standardowej kanapki. Polecamy. 😉
Składniki na 1 porcję:
- placek tortilli
- garść roszponki/sałaty/szpinaku/rukoli
- 1/2 marchewki
- 1/4 papryki
- 1/4 cukinii
- 1-1,5 łyżki hummusu klasycznego
- 30-40 g sera feta lub koziego
- 1,5-2 łyżki sosu jogurtowo-ziołowego
- 1,5-2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka pietruszki
- łyżeczki koperku
- pół małego ząbka czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy tortillę z obu stron na patelni, łącznie przez max. 1 min., żeby była bardziej plastyczna i łatwiej się ją zwijało.
- Placek smarujemy hummusem i wykładamy na niego dowolną zieleninę.
- Dokładamy pokrojone w słupki i przypieczone/ugrillowane (tak aby były jeszcze lekko twardawe) marchew, cukinię i paprykę.
- Dodajemy pokruszony ser i sos jogurtowo ziołowy.
- Zwijamy całość, tak jak byśmy robili gołąbki, czy krokiety. Jeśli nie uda się schować w środku wszystkich warzyw, może to oznaczać, że farszu jest zbyt dużo i trzeba odłożyć jego część (zależy to od wielkości placka).
- Zwiniętego wrapa podgrzewamy na patelni (grillowej lub zwykłej) /w piekarniku w temp. ok. 180 stopni lub na grillu (tradycyjnym lub elektrycznym), tak aby się trochę zrumienił (przez ok. 1-3 min., zależnie od sposobu obróbki).
Chrupiemy ze smakiem. 😀