Czas na obiad, Na dobry początek

Trójkolorowe łódeczki z batatów

Były już łódeczki z cukinii. Teraz czas na bardziej kolorową wersję z batatem w roli głównej. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu. Pasuje zarówno na obiad, przystawkę, jak również kolację. Do wyboru, do koloru. 😀

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży batat 
  • 5 porcji szpinaku w formie brykietu/kostek lub 2 garści świeżego.
  • 8-10 szt. pomidorków koktajlowych lub innych w wersji mini
  • 60-70g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (2 do dekoracji)
  • pół łyżki oliwy do smażenia (opcjonalnie)
  • łyżka pokrojonego szczypiorku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

  • Gotujemy batata podzielonego na połówki, w lekko osolonej wodzie, przez ok. 30-35 min.
  • W międzyczasie przygotowujemy zieloną masę ze szpinaku. Wystarczy, że podsmażymy szpinak na oliwie/ poddusimy z odrobiną wody i doprawiamy rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
  • Aby wykonać białą warstwę, mieszamy twaróg z 2 łyżkami jogurtu, szczypiorkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem. 
  • Trzecia warstwa to po prostu pokrojone na połówki pomidorki doprawione wedle uznania solą i pieprzem. (Można dodać też świeżych listków bazylii.) 
  • Po wyjęciu batatów z wody i lekkim przestygnięciu, wydrążamy z nich środek (przy pomocy łyżki lub innym narzędziem).
  • Do środka wkładamy 3 wersje farszu, tak aby utworzyły wskazaną na zdjęciu kompozycję kolorystyczną. 
  • Całość skrapiamy po wierzchu oliwą i pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
  • Wykładamy łódeczki na talerze i ozdabiamy kleksami jogurtu/śmietany oraz natką pietruszki.

Pysznych wrażeń! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *