Były już łódeczki z cukinii. Teraz czas na bardziej kolorową wersję z batatem w roli głównej. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu. Pasuje zarówno na obiad, przystawkę, jak również kolację. Do wyboru, do koloru. 😀
Składniki na 2 porcje:
- 1 duży batat
- 5 porcji szpinaku w formie brykietu/kostek lub 2 garści świeżego.
- 8-10 szt. pomidorków koktajlowych lub innych w wersji mini
- 60-70g twarogu półtłustego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (2 do dekoracji)
- pół łyżki oliwy do smażenia (opcjonalnie)
- łyżka pokrojonego szczypiorku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 małe ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Gotujemy batata podzielonego na połówki, w lekko osolonej wodzie, przez ok. 30-35 min.
- W międzyczasie przygotowujemy zieloną masę ze szpinaku. Wystarczy, że podsmażymy szpinak na oliwie/ poddusimy z odrobiną wody i doprawiamy rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
- Aby wykonać białą warstwę, mieszamy twaróg z 2 łyżkami jogurtu, szczypiorkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
- Trzecia warstwa to po prostu pokrojone na połówki pomidorki doprawione wedle uznania solą i pieprzem. (Można dodać też świeżych listków bazylii.)
- Po wyjęciu batatów z wody i lekkim przestygnięciu, wydrążamy z nich środek (przy pomocy łyżki lub innym narzędziem).
- Do środka wkładamy 3 wersje farszu, tak aby utworzyły wskazaną na zdjęciu kompozycję kolorystyczną.
- Całość skrapiamy po wierzchu oliwą i pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
- Wykładamy łódeczki na talerze i ozdabiamy kleksami jogurtu/śmietany oraz natką pietruszki.
Pysznych wrażeń! 😉