Cukierenka

Tort naleśnikowy a’la tiramisu

Można zrobić zupełnie zwyczajny biszkopt, przełożyć go parę razy masą i trochę udekorować, aby stworzyć tort lub zrobić standardową wersję tiramisu.  Ja jednak zdecydowałam się utrudnić sobie to zadanie, po to by stworzyć niestandardowy tort i tiramisu w jednym, i to nie z kilku, a kilkunastu warstw. Jego przygotowanie pochłania dość dużo czasu i wymaga trochę pracy, aczkolwiek zawsze można smażyć naleśniki oglądając przy okazji jakiś dobry film albo słuchając ulubionej muzyki, co sprawi, że smażenie naleśników, nie będzie się jakoś strasznie dłużyć. Jednak warto zrobić taki tort chociaż raz. Ja kiedyś jeszcze na pewno spróbuję. 😀 

Składniki:

  • Ciasto/Naleśnik (ok.20 szt.-zależne od średnicy patelni)
    • ok. 2 szklanki/260 g mąki pszennej
    • ok. 2 szklanki/500 ml mleka
    • 3-4 łyżki oleju
    • 2 jajka
    • 250-300 ml wody (najlepiej gazowanej)
  • Masa
    • ok. 2,5 szklanki/ 625 ml mleka
    • 80 g budyniu waniliowego w proszku
    • 4 łyżki cukru (do budyniu)
    • 1 opak/250 g serka mascarpone
    • 3 kieliszki amaretto
    • 4 łyżeczki żelatyny (na 1/3 szklanki wody)
  • Poncz do namoczenia naleśników:
    • 200-250 ml mocnej kawy sypanej/rozpuszczalnej (2-3 łyżki)
    • 4 kieliszki/ 100 ml amaretto
    • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
    • 3-5 szt. bananów (opcjonalnie, dla osłody i smaku)
    • Kakao (do posypania wierzchu)
    • Bita śmietana (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
    • Przesianą mąkę łączymy z resztą składników.
    • Mieszamy całość rózgą do połączenia składników.
    • Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany/śmietanki. Jeśli jest za gęste dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki. 
    • W zależności od wielkości patelni, wlewamy chochlą odpowiednią ilość ciasta na patelnię, tak aby pokryło jej spód. (Naleśniki powinny być dość cienkie.)
    • Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej specjalnie do tego przeznaczona) przez ok.1 min. z każdej strony/do zrumienienia.
    •  Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Masa:
    • Robimy budyń wg instrukcji na opakowaniu. Dodajemy tyle cukru ile jest w podanym przepisie.
    • Przestygnięty budyń (najlepiej ostudzić go pod przykryciem, aby nie zrobił się kożuch), łączymy przy pomocy miksera z mascarpone i amaretto.
    • Dodajemy do masy przestygniętą płynną żelatynę (rozpuszczamy ją uprzednio w gorącej wodzie, mieszając aż do zniknięcia grudek). Ponownie miksujemy wszystko.
    • Odstawiamy masę do lodówki na parę godzin, do lekkiego stężenia (tak aby można było rozprowadzić masę na naleśnikach).
  • Poncz
    • Zalewamy kawę wrzątkiem. Jeśli robimy poncz z kawy sypanej, trzeba później odcedzić płyn od fusów.
    • Dodajemy do niej amaretto i cukier.
    • Pozostawiamy do wystygnięcia.
    • Przy użyciu pędzelka namaczamy delikatnie każdy naleśnik, następnie wykładamy na każdy masę (rozprowadzamy ją szpatułką, nie za grubo, aby nie wypływała) i opcjonalnie pokrojonego w cienkie plastry banana (można go wyłożyć co drugą/trzecią/… warstwę, w zależności od upodobań).
  • Dodatkowo
    • Po posmarowaniu ostatniego naleśnika masą, posypujemy wierzch tortu kakao i ozdabiamy brzegi śmietaną/resztą masy, wyciskając ją przy pomocy rękawa cukierniczego, w różne kształty.

Chwalimy się swoim dziełem z najbliższymi i delektujemy się każdym kęsem. 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *