Ryba jest ważnym składnikiem naszej diety. Jednak nie wszyscy są jej wielkimi fanami. A szkoda… Może niektórzy zmienią do niej nastawienie, po przygotowaniu jej w wersji z nową panierką, która sprawia, że sama ryba nie jest tak mocno wyczuwalna. W połączeniu z sałatką na bazie kaszy, może stanowić pełnowartościowy, smaczny obiad.
Składniki na 2 porcje:
- Ryba
- 2 filety z dorsza/mintaja
- 4 łyżki sezamu
- 5-6 łyżek bułki tartej
- jajko
- łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka soku z cytryny
- 4-5 łyżek oleju/oliwy do smażenia
- Sałatka
- woreczek ugotowanej kaszy bulgur/pęczak
- pół ogórka szklarniowego
- duży pomidor (najlepiej malinowy)
- 4 łyżki serka typu twarożek drobnoziarnisty/ jogurtu naturalnego/ ok. 80g pokruszonej fety
- 3-4 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek zgniecionego czosnku
- 4 łyżki oleju/oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania kaszy, według instrukcji na opakowaniu. Studzimy ją, przekładamy do miski, i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa, serek/jogurt/fetę, posiekane zioła, przyprawy, olej/oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Po przygotowaniu sałatki zabieramy się za rybę. Namaczamy ją w roztrzepanym jajku z dodatkiem przypraw i soku z cytryny. Potem obtaczamy ją w mieszance sezamu i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z obu stron, do zrumienienia panierki (ok. 3 min z każdej strony).
Rybę i sałatkę podajemy na talerzu. Można dodatkowo udekorować go listkami pietruszki, czy mięty.
Delektujemy się każdym kęsem. 😉