Czas na obiad, Sałatkowe love

Ryba w panierce sezamowej z sałatką a’la tabbouleh

Ryba jest ważnym składnikiem naszej diety. Jednak nie wszyscy są jej wielkimi fanami. A szkoda… Może niektórzy zmienią do niej nastawienie, po przygotowaniu jej w wersji z nową panierką, która sprawia, że sama ryba nie jest tak mocno wyczuwalna. W połączeniu z sałatką na bazie kaszy, może stanowić pełnowartościowy, smaczny obiad. 

Składniki na 2 porcje: 

  • Ryba
    • 2 filety z dorsza/mintaja
    • 4 łyżki sezamu
    • 5-6 łyżek bułki tartej
    • jajko
    • łyżeczka kurkumy
    • sól i pieprz do smaku
    • łyżeczka soku z cytryny
    • 4-5 łyżek oleju/oliwy do smażenia
  • Sałatka
    • woreczek ugotowanej kaszy bulgur/pęczak
    • pół ogórka szklarniowego
    • duży pomidor (najlepiej malinowy)
    • 4 łyżki serka typu twarożek drobnoziarnisty/ jogurtu naturalnego/ ok. 80g pokruszonej fety
    • 3-4 łyżki posiekanej pietruszki
    • 2 łyżki posiekanej mięty
    • łyżka soku z cytryny
    • 1 ząbek zgniecionego czosnku
    • 4 łyżki oleju/oliwy z pierwszego tłoczenia
    • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

Zaczynamy od ugotowania kaszy, według instrukcji na opakowaniu. Studzimy ją, przekładamy do miski, i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa, serek/jogurt/fetę, posiekane zioła, przyprawy, olej/oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

Po przygotowaniu sałatki zabieramy się za rybę. Namaczamy ją w roztrzepanym jajku z dodatkiem przypraw i soku z cytryny. Potem obtaczamy ją w mieszance sezamu i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z obu stron, do zrumienienia panierki (ok. 3 min z każdej strony).

Rybę i sałatkę podajemy na talerzu. Można dodatkowo udekorować go listkami pietruszki, czy mięty.

Delektujemy się każdym kęsem. 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *