Oto nasza propozycja na pożywne śniadanie, imprezową przystawkę lub lekkostrawną kolację. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszna! Obowiązkowo spróbujcie ją z sosem jogurtowo- miętowym, z dodatkiem ogórka.
Składniki (w przybliżeniu):
- Sałatka
- 100 g roszponki/szpinaku/sałaty (Co, kto woli.)
- 70 g łososia wędzonego
- 50 g awokado
- kilka sztuk rzodkiewek
- 60 g ugotowanej fasolki szparagowej w kawałkach
- 80 g przekrojonych na pół pomidorków cherry
- 1-2 jajka
- 80 g sera feta
- garść uprażonych pestek dyni i słonecznika
- Sos
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- 30-40g ogórka szklarniowego
- kilka listków mięty
- sól i pieprz
- odrobina soku z połówki cytryny
Przygotowanie:
Do bazy sałatki, np. roszponki dorzucamy pokrojone warzywa, łososia, jajko, ser oraz pestki. Polewamy całość sosem, który uzyskacie po zblendowaniu wymienionych składników.
Na zdrowie! 😉