Sałatkowe love

Sałatka z łososiem i nutką mięty

Oto nasza propozycja na pożywne śniadanie, imprezową przystawkę lub lekkostrawną kolację. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszna! Obowiązkowo spróbujcie ją z sosem jogurtowo- miętowym, z dodatkiem ogórka.

Składniki (w przybliżeniu):

  • Sałatka
    • 100 g roszponki/szpinaku/sałaty (Co, kto woli.)
    • 70 g łososia wędzonego
    • 50 g awokado
    • kilka sztuk rzodkiewek
    • 60 g ugotowanej fasolki szparagowej w kawałkach 
    • 80 g przekrojonych na pół pomidorków cherry
    • 1-2 jajka
    • 80 g sera feta 
    • garść uprażonych pestek dyni i słonecznika 
  • Sos
    • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
    • 30-40g ogórka szklarniowego
    • kilka listków mięty
    • sól i pieprz
    • odrobina soku z połówki cytryny

Przygotowanie:

Do bazy sałatki, np. roszponki dorzucamy pokrojone warzywa, łososia, jajko, ser oraz pestki. Polewamy całość sosem, który uzyskacie po zblendowaniu wymienionych składników. 

Na zdrowie! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *