Cukierenka

Praliny z procentem

Przedstawiamy Wam świetną alternatywę dla ciasta i alkoholu na imprezę. Słodki trunek do schrupania, na pewno wzbudzi zainteresowanie gości.

Składniki na ok 25 szt.:
• 50 ml śmietanki 30 %
• 1 łyżka cukru pudru
• 300 g czekolady mlecznej
• 150 g czekolady gorzkiej
• 70 ml amaretto
70 g masła
• kilka biszkoptów
• migdały i orzechy włoskie do obtoczenia

Przygotowanie:
Do rozgrzanej śmietanki z dodatkiem cukru, dodajemy obie czekolady, masło, i mieszamy, aż się wszystko rozpuści. Na koniec dolewamy amaretto i dorzucamy pokruszone biszkopty. Powstałą masę wstawiamy do lodówki, do zastygnięcia i stwardnienia na kilka godzin. Następnie za pomocą gałkownicy do lodów albo łyżeczek, formujemy kulki i obtaczamy je w pogniecionych płatkach migdałów i orzechów włoskich.

Uważajcie, żeby się nie uzależnić. 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *