Czas na obiad, Klasyka w nowym wydaniu

Zielone pierogi z aromatycznym farszem

Kiedy byłyśmy za granicą, w Niemczech, zachciało nam się polskiego jedzenia. Padło na pierogi! Uznałyśmy, że typowe ruskie, nie wchodzą w grę, bo czym byśmy pochwaliły się wtedy na blogu. Dlatego przyrządziłyśmy je w inny sposób, dodając do składników na ciasto szpinak. Żeby było jeszcze ciekawiej poeksperymentowałyśmy również z nadzieniem i oprócz pierogów z serem i ziemniakami, ulepiłyśmy też trochę z mięsno-warzywnym farszem. Aż żałowałyśmy, że wyszło ich tak niewiele. Jeśli taka rekomendacja Wam nie wystarczy, to wspomnę, że nasze pierogi zostały docenione przez naszych zagranicznych sąsiadów, kucharzy z zawodu. 😉

Składniki na ok. 40 sztuk:

  • Ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 50 g szpinaku mielonego 
    • ok. 100 ml ciepłej wody
    • szczypta soli
    • duży ząbek czosnku
  • Farsz
    • 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 średnia cukinia
    • 1 średnia cebula
    • ok. 250 g pieczarek
    • łyżka oliwy z oliwek
    • duży ząbek czosnku 
    • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na początku zabieramy się za farsz. Podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Zanim się zetnie, robimy to na dużym ogniu, potem zmniejszamy i dodajemy warzywa (w tym rozgnieciony czosnek) oraz przyprawy. Całość Podlewamy odrobiną wody i podduszamy pod przykryciem, czasami mieszając. Po upływie ok. 20 min. ściągamy patelnię z gazu i czekamy, aż farsz ostygnie.   

W międzyczasie, aż mięso i warzywa się podduszą, wyrabiamy ciasto. W tym celu dodajemy do miski z mąką, szpinak i wodę oraz sól i przeciśnięty czosnek, po czym mieszamy wszystko, i zagniatamy całość tak, aby ciasto miało w miarę gładką konsystencję i nie kleiło się do rąk. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, jeśli zbyt kruche i twarde, podlewamy wodą.

Następnie wałkujemy część ciasta i wykrawamy szklanką kółka. (W związku z tym, że nie miałyśmy wałka i stolnicy, formowałyśmy placuszki ręcznie.) Na każde „kółko” nakładamy farsz (najwygodniej łyżeczką) i zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy partiami (po ok. 20 szt.) w osolonej wodzie przez ok. 2-3 min., od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Czas gotowania może się różnić, w zależności od grubości ciasta i wielkości pierogów. 

Polecamy podać je z podsmażoną cebulką lub sosem jogurtowo ziołowym z czosnkiem. 

Życzymy cierpliwości i wytrwałości w lepieniu! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *