Cukierenka

Ciasto z masą daktylowo-czekoladową na kruchym spodzie z polewą karmelową

Daktyle, czekolada, banan, karmel i pistacje razem. Brzmi pysznie! I tak też smakuje. Oto nasza wariacja na temat mazurka, który można zrobić nie tylko od święta. 

Poziom zaawansowania: Średni

Składniki:

Spód

  • 400 g mąki
  • kostka masła
  • 2 żółtka jaj
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa daktylowo-czekoladowa:

  • 40 szt. daktyli suszonych bez pestek (0k. 300 g)
  • 2 dojrzałe banany
  • 250 g serka mascarpone
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4-6 łyżek syropu klonowego

Polewa karmelowa:

  • 200 g śmietanki 30 %
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 2 łyżeczki masła 

Przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól i mieszamy. Formujemy ciasto w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Blaszkę o wymiarach 36×26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy ciastem, rozciągając je palcami. Pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Daktyle podsmażamy przez chwilę na małym ogniu razem z syropem klonowym. W międzyczasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Daktyle mielimy razem z bananami w malakserze.Uzyskaną masę dodajemy do serka mascarpone. Lekko przestygniętą czekoladę łączymy z resztą składników. Gotową masę wykładamy na upieczone ciasto. (Świetnie sprawdzi się również do naleśników.)

Śmietankę i cukier podsmażamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. aż polewa zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy. Pod koniec smażenia dodajemy masło i po jego roztopieniu ściągamy patelnię z ognia. Lekko przestygniętą polewę wykładamy łyżką na wierzch masy, tworząc fantazyjne wzorki.

 Trzymamy kciuki. 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *