Daktyle, czekolada, banan, karmel i pistacje razem. Brzmi pysznie! I tak też smakuje. Oto nasza wariacja na temat mazurka, który można zrobić nie tylko od święta.
Poziom zaawansowania: Średni
Składniki:
Spód
- 400 g mąki
- kostka masła
- 2 żółtka jaj
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa daktylowo-czekoladowa:
- 40 szt. daktyli suszonych bez pestek (0k. 300 g)
- 2 dojrzałe banany
- 250 g serka mascarpone
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 4-6 łyżek syropu klonowego
Polewa karmelowa:
- 200 g śmietanki 30 %
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól i mieszamy. Formujemy ciasto w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Blaszkę o wymiarach 36×26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy ciastem, rozciągając je palcami. Pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Daktyle podsmażamy przez chwilę na małym ogniu razem z syropem klonowym. W międzyczasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Daktyle mielimy razem z bananami w malakserze.Uzyskaną masę dodajemy do serka mascarpone. Lekko przestygniętą czekoladę łączymy z resztą składników. Gotową masę wykładamy na upieczone ciasto. (Świetnie sprawdzi się również do naleśników.)
Śmietankę i cukier podsmażamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. aż polewa zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy. Pod koniec smażenia dodajemy masło i po jego roztopieniu ściągamy patelnię z ognia. Lekko przestygniętą polewę wykładamy łyżką na wierzch masy, tworząc fantazyjne wzorki.