Aromatyczna micha

Krem kalafiorowy z serem

Jak na zupę, jest naprawdę sycąca, ze względu na dodatek sera, pestek słonecznika i orzechów włoskich. W połączeniu z grzankami, może stanowić nawet główne danie. Koniecznie posypcie ją świeżymi ziołami. Tymianek albo koperek będą pasować idealnie!

Poziom zaawansowania: Średni 

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 900 g kalafiora
  • 900 ml mleka
  • ok. 300 g włoszczyzny
  • ok. 100 g sera żółtego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • olej rafinowany/masło klarowane (do smażenia)
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zaczynamy od zagotowania 600 ml osolonej wody, do której dodajemy włoszczyznę. Gotujemy bulion, aż do uzyskania miękkości warzyw. 

W międzyczasie, zagotowujemy na niewielkim ogniu mleko, mieszając je co jakiś czas. 

Na palniku obok, podsmażamy przez chwilę posiekany czosnek i kilka gałązek tymianku. Przekładamy zawartość patelni do garnka z mlekiem. Następnie dodajemy różyczki kalafiora. Kiedy będzie on już miękki, dolewamy do garnka bulionu. Gotujemy całość przez chwilę na małym ogniu. Dorzucamy starty ser. (My użyłyśmy goudy, ale może być też cheddar albo edamski.) Kiedy ser się rozpuści, dolewamy śmietanki i doprawiamy zupę solą, pieprzem, wedle uznania. 

Zupę serwujemy z grzankami, przyprażonymi pestkami słonecznika, dyni, czy orzechami włoskimi. Całość posypujemy koperkiem lub tymiankiem.

Voilà ! 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *