Cukierenka

Babeczki z „Marsa”

To nie są zwykłe babeczki. To babeczki nie z tej ziemi! Mają aksamitną konsystencję i niespodziankę w środku. Mmm, palce lizać!

Poziom zaawansowania: Łatwy

Składniki na 5 szt:

  • 2 batoniki „Mars”
  • 50 g masła
  • 150 g czekolady mlecznej (50 do polewy)
  • 50 ml  śmietanki 30 %
  • 2 jajka (2 białka do ubicia)
  • 4 łyżki mąki
  • garść orzechów włoskich
  • łyżeczka miodu/ cukru (najlepiej muscovado)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Roztapiamy masło z białą czekoladą. W oczekiwaniu, aż masa trochę przestygnie miksujemy białka na sztywną pianę. Dzięki temu babeczki będą bardziej puszyste. Łączymy suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Następnie łączymy je z uprzednio roztopioną masą. Dodajemy ubite białko. Delikatnie mieszamy i wykładamy całość do foremek, do połowy wysokości. Do środka wciskamy kawałek batonika i przykrywamy go do 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Ozdabiamy je polewą z mlecznej czekolady i śmietanki oraz czereśnią lub innymi owocami. 

Słodkich wrażeń! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *