Cukierenka

Ciasto z musem i galaretką w egzotycznych smakach

Osobiście, jako przyjaciółki, mamy wiele radości z tworzenia nowych przepisów i wspólnego gotowania. Przy robieniu tego ciasta też się nieźle ubawiłyśmy. Polecamy taką rozrywkę w wolnej chwili. No i ciasto oczywiście. 😀

Składniki na blaszkę o wymiarach: ok. 30 x 27 x 5 cm

  • Ciasto:
    • 3 jajka 
    • 3/4 szkl. cukru
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/3 szkl mąki pszennej
    • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
  • Masa budyniowa:
    • 500 ml mleka  
    • 2 paczki budyniu waniliowego
    • 3 paczki/360g musu owocowego (My użyłyśmy mieszankę z owocami egzotycznymi od Tymbarka. Możecie przygotować również taki mus samodzielnie, z ulubionych owoców.)
    • 100 g masła 
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżeczki żelatyny
  • Galaretka
    • 400-500 ml soku (My wybrałyśmy multiwitaminę, żeby dopasować smak do musu owocowego.) 
    • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier.  Następnie żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelewamy całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 25 – 30 min. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne/kleiste. Jeśli tak trzymamy je jeszcze przez ok. 5 min. dłużej.
  2. Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy go do ostygnięcia. Następnie w misce ucieramy  100 g masła z 3 łyżkami cukru. Później stopniowo dodajemy przestudzoną masę budyniową. Potem dodajemy mus owocowy i delikatnie mieszany. Do kubka wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny i zalewamy je ok. 70 ml/5 łyżkami gorącej wody, szybko mieszany i wlewamy do naszego kremu, ciągłe energicznie mieszając.
  3. Aby przygotować galaretkę przelewamy ok. 400 ml dowolnego soku do garnka i gotujemy  go na małym ogniu. Do kubka wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującego się soku, wlewamy rozrobioną żelatynę i energicznie mieszamy. Odstawiamy masę w zimne miejsce i czekamy do wystygnięcia. Uważamy aby się nie ścięła.
  4. Upieczony i przestygnięty biszkopt, przekrawamy nożem na 2 równe placki. Na pierwszy nakładamy masę budyniową z musem, którą przykrywamy drugim plackiem. Wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto ma ją całą wchłonąć. Wszystkie te czynności wykonujemy w formie na ciasto, aby masa się nie rozlała.
  5. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie masa i galaretka powinny się stężeć. 

Udanej zabawy podczas pieczenia! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *