Osobiście, jako przyjaciółki, mamy wiele radości z tworzenia nowych przepisów i wspólnego gotowania. Przy robieniu tego ciasta też się nieźle ubawiłyśmy. Polecamy taką rozrywkę w wolnej chwili. No i ciasto oczywiście. 😀
Składniki na blaszkę o wymiarach: ok. 30 x 27 x 5 cm
- Ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
- Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 paczki budyniu waniliowego
- 3 paczki/360g musu owocowego (My użyłyśmy mieszankę z owocami egzotycznymi od Tymbarka. Możecie przygotować również taki mus samodzielnie, z ulubionych owoców.)
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- Galaretka
- 400-500 ml soku (My wybrałyśmy multiwitaminę, żeby dopasować smak do musu owocowego.)
- 4 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier. Następnie żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelewamy całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 25 – 30 min. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne/kleiste. Jeśli tak trzymamy je jeszcze przez ok. 5 min. dłużej.
- Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy go do ostygnięcia. Następnie w misce ucieramy 100 g masła z 3 łyżkami cukru. Później stopniowo dodajemy przestudzoną masę budyniową. Potem dodajemy mus owocowy i delikatnie mieszany. Do kubka wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny i zalewamy je ok. 70 ml/5 łyżkami gorącej wody, szybko mieszany i wlewamy do naszego kremu, ciągłe energicznie mieszając.
- Aby przygotować galaretkę przelewamy ok. 400 ml dowolnego soku do garnka i gotujemy go na małym ogniu. Do kubka wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującego się soku, wlewamy rozrobioną żelatynę i energicznie mieszamy. Odstawiamy masę w zimne miejsce i czekamy do wystygnięcia. Uważamy aby się nie ścięła.
- Upieczony i przestygnięty biszkopt, przekrawamy nożem na 2 równe placki. Na pierwszy nakładamy masę budyniową z musem, którą przykrywamy drugim plackiem. Wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto ma ją całą wchłonąć. Wszystkie te czynności wykonujemy w formie na ciasto, aby masa się nie rozlała.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie masa i galaretka powinny się stężeć.
Udanej zabawy podczas pieczenia! 🙂