Mamy dla Was pyszne rozwiązanie na letnie upały! W dodatku nie musicie poświęcać temu wiele czasu, ani mieć specjalistycznych sprzętów. Wystarczy zamrażarka i trochę cierpliwości, aby płynna masa zamieniła się w lody.
Składniki na ok. 1,5 l
- Baza
- 400 ml śmietanki 30%
- 5 żółtek
- 3 białka
- 160-180 g drobnego cukru
- Pasta kokosowa
- 150 g wiórek kokosowych
- kilka łyżek (5-6) mleka kokosowego lub innego/śmietanki 30%
- 3-4 łyżki cukru
- 5-6 kuleczek Rafaello
- Dodatkowo
- 150-200 g malin
- biała czekolada (opcjonalnie, do polewy)
Sposób przygotowania:
- Baza
- Jajka myjemy i sparzamy przez chwilę wrzątkiem. (Wystarczy przelać je na sitku wodą z pełnego czajnika). Następnie ochładzamy je w lodówce, tak by lepiej się ubiły.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 1/3 partią cukru.
- Oddzielamy żółtka od białek. 5 żółtek łączymy z 1/3 partią cukru i ubijamy aż masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta. Następnie w oddzielnym naczyniu ubijamy 3 białka do uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodając pozostały cukier.
- Wszystkie 3 masy łączymy na wolnych obrotach miksera lub ręcznie łopatką.
- Masę przelewamy do co najmniej 1,5 l pojemnika.
- Pasta kokosowa
- Wiórki mielimy na prawie sypki proszek. (Ja zrobiłam to przy pomocy ostrzy robota kuchennego. Możecie również użyć w tym celu młynka do kawy/cukru.)
- Do zmielonych wiórek dodajemy mleko/śmietankę, cukier i kuleczki Rafaello.
- Uzyskaną masę mieszamy delikatnie z bazą.
Do całości dodajemy rozdrobnione w palcach maliny (ok. 1/3 z nich zostawiamy do dekoracji) i wszystko delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lody wyciągamy na 3 min. przed podaniem, żeby łatwiej się nakładały. Wierzch możemy polać roztopioną, lekko przestygniętą białą czekoladą.
Przyjemnego ochłodzenia. 😀