Cukierenka

Domowe lody kokosowe z malinami

Mamy dla Was pyszne rozwiązanie na letnie upały! W dodatku nie musicie poświęcać temu wiele czasu, ani mieć specjalistycznych sprzętów. Wystarczy zamrażarka i trochę cierpliwości, aby płynna masa zamieniła się w lody.

Składniki na ok. 1,5 l

  • Baza
    • 400 ml śmietanki 30%
    • 5 żółtek
    • 3 białka
    • 160-180 g drobnego cukru
  • Pasta kokosowa
    • 150 g wiórek kokosowych
    • kilka łyżek (5-6) mleka kokosowego lub innego/śmietanki 30%
    • 3-4 łyżki  cukru
    • 5-6 kuleczek Rafaello
  • Dodatkowo
    • 150-200 g malin
    • biała czekolada  (opcjonalnie, do polewy)

Sposób przygotowania:

  • Baza
    • Jajka myjemy i sparzamy przez chwilę wrzątkiem. (Wystarczy przelać je na sitku wodą z pełnego czajnika). Następnie ochładzamy je w lodówce, tak by lepiej się ubiły.
    • Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 1/3 partią cukru.
    • Oddzielamy żółtka od białek. 5 żółtek łączymy z  1/3 partią cukru i ubijamy aż masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta. Następnie w oddzielnym naczyniu ubijamy 3 białka do uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodając pozostały cukier.
    • Wszystkie 3 masy łączymy na wolnych obrotach miksera lub ręcznie łopatką.
    • Masę przelewamy do co najmniej 1,5 l pojemnika.
  •  Pasta kokosowa
    • Wiórki mielimy na prawie sypki proszek.  (Ja zrobiłam to przy pomocy ostrzy robota kuchennego. Możecie również użyć w tym celu młynka do kawy/cukru.)
    • Do zmielonych wiórek dodajemy mleko/śmietankę, cukier i kuleczki Rafaello.
    • Uzyskaną masę mieszamy delikatnie z bazą.

Do całości dodajemy rozdrobnione w palcach maliny (ok. 1/3 z nich zostawiamy do dekoracji) i wszystko delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lody wyciągamy na 3 min. przed podaniem, żeby łatwiej się nakładały. Wierzch możemy polać roztopioną, lekko przestygniętą białą czekoladą.

Przyjemnego ochłodzenia. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *