Na dobry początek

Burchetta z serkiem, szynką parmeńską i brzoskwinią

Dziś mamy dla Was pomysł na szybką i oryginalną przekąskę, którą z powodzeniem można wykorzystać przy okazji imprez i rodzinnych spotkań. 

Składniki na 5 szt.

Burchetta

  • 1 duża bułka lub połowa bagietki
  • 2-3 plastry szynki parmeńkiej (prosciutto)/ szwarcwaldzkiej 
  • 1/2 brzoskwini
  • ok. 80-100 g serka śmietankowego typu Almette 

Sos ziołowo-czosnkowy

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • mały ząbek czosnku 
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczywo kroimy na kromki i skrapiamy każdą z nich odrobiną oliwy. Smarujemy spód serkiem, wykładamy na to szynkę i kilka cienkich plastrów brzoskwini na wierzch. Pieczemy całość przez ok. 5 min./do zrumienienia, w temperaturze 180-200 stopni. 

Chrupiemy ze smakiem! 😀 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *