Dziś mamy dla Was pomysł na szybką i oryginalną przekąskę, którą z powodzeniem można wykorzystać przy okazji imprez i rodzinnych spotkań.
Składniki na 5 szt.
Burchetta
- 1 duża bułka lub połowa bagietki
- 2-3 plastry szynki parmeńkiej (prosciutto)/ szwarcwaldzkiej
- 1/2 brzoskwini
- ok. 80-100 g serka śmietankowego typu Almette
Sos ziołowo-czosnkowy
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanej pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
- mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczywo kroimy na kromki i skrapiamy każdą z nich odrobiną oliwy. Smarujemy spód serkiem, wykładamy na to szynkę i kilka cienkich plastrów brzoskwini na wierzch. Pieczemy całość przez ok. 5 min./do zrumienienia, w temperaturze 180-200 stopni.
Chrupiemy ze smakiem! 😀