Teraz przyszedł czas na dynię w słodkim wydaniu, z nutką kwaśnego posmaku, choć nie tak bardzo wyczuwalnego. Spróbujcie sami!
Składniki:
- Ciasto
- 250 g musu z upieczonej dyni
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 70 ml soku pomarańczowego (świeżego lub z kartonu)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub w zastępstwie 1/3-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub w zastępstwie 3-4 łyżeczki proszku)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- Krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Krem:
- Miksujemy mascarpone i śmietankę, razem z cukrem pudrem i wanilią. Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można zmiksować całość ze śmietaną fix dla usztywnienia masy.
Ciasto:
- Dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy ze skórki (ok. 300 g po obraniu). Pieczemy ją przez 25-30 min w temperaturze ok.180 stopni.
- W międzyczasie mieszamy w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. (Można użyć samej sody albo proszku w odpowiednich proporcjach.)
- Rozpuszczamy na małym ogniu masło, co chwilę mieszając. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Upieczoną dynię po przestygnięciu, miksujemy z sokiem z pomarańczy i imbirem.
- Ubijamy białka jaj na sztywną pianę.
- Delikatnie łączymy składniki suche i mokre.
- Masę wykładamy na blaszkę (wymiary 25 x 30 cm) posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjmujemy z piekarnika i po przestygnięciu wykładamy kremem z mascarpone. Można posypać wierzch startą skórką pomarańczy. Całość przechowujemy w lodówce.
Delektujemy się kawałek po kawałku. 😉