Cukierenka

Ciasto dyniowo-pomarańczowe z kremem

Teraz przyszedł  czas na dynię w słodkim wydaniu, z nutką kwaśnego posmaku, choć nie tak bardzo wyczuwalnego. Spróbujcie sami!

Składniki: 

  • Ciasto
    • 250 g musu z upieczonej dyni 
    • 300 g mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 70 ml soku pomarańczowego (świeżego lub z kartonu) 
    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub w zastępstwie 1/3-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub w zastępstwie 3-4 łyżeczki proszku)
    • 1/2 łyżeczki imbiru
  • Krem 
    • 250 g serka mascarpone 
    • 200 ml śmietanki 30 lub 36% 
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    • 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: 

Krem:

  • Miksujemy mascarpone i śmietankę, razem z cukrem pudrem i wanilią. Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można zmiksować całość ze śmietaną  fix dla usztywnienia masy.

Ciasto:

  • Dynię kroimy na mniejsze kawałki  i obieramy ze skórki (ok. 300 g po obraniu). Pieczemy ją przez  25-30 min w temperaturze ok.180 stopni.
  • W międzyczasie mieszamy w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. (Można użyć samej sody albo proszku w odpowiednich proporcjach.)
  • Rozpuszczamy na małym ogniu masło, co chwilę mieszając. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Upieczoną dynię po przestygnięciu, miksujemy z sokiem z pomarańczy i imbirem.
  • Ubijamy białka jaj na sztywną pianę. 
  • Delikatnie łączymy składniki suche i mokre.
  • Masę wykładamy na blaszkę (wymiary 25 x 30 cm) posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez  ok. 40 – 45 minut lub do suchego patyczka. 
  • Wyjmujemy z piekarnika i po przestygnięciu wykładamy kremem z mascarpone. Można posypać wierzch startą skórką pomarańczy. Całość przechowujemy w lodówce.

Delektujemy się kawałek po kawałku. 😉 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *