Nasz nowy pomysł to niezwykle aromatyczna zupa. Odnajdziecie w niej tropikalność mleka kokosowego, słodycz marchewki i dyni oraz orientalność curry. Naszym zdaniem zupa jest idealną kompozycją, który łączy w sobie oryginalność z klasyką. 🙂
Składniki na 4 porcje:
- ok. 1 l wody
- pierś z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- cebula
- papryka czerwona
- 1/2 dyni piżmowej
- średnia cukinia
- 300 ml mleczka kokosowego
- natka pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy
- opakowanie curry
- majeranek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez kilka minut wraz z curry (2 łyżeczki), solą i pieprzem.
- W międzyczasie zagotowujemy litr wody w garnku. Następnie dodajemy do niej zawartość patelni. Dosypujemy curry (2 łyżeczki), majeranek, sprasowane ząbki czosnku, sól i pieprz. Gotujemy wszystko przez 25 minut, do uzyskania miękkości. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe i drobno pokrojoną natkę pietruszki.
- Pokrojonego w drobną kostkę kurczaka smażymy na patelni wraz z curry, solą i pieprzem przez ok 5 min., mieszając kilka razy.
- Wrzucamy odpowiednią ilość kurczaka do miski, wlewamy zupę i posypujemy pietruszką.
Życzymy smacznego! 🙂