Aromatyczna micha

Orientalna zupa z kurczakiem curry, dynią piżmową i mleczkiem kokosowym

Nasz nowy pomysł to niezwykle aromatyczna zupa. Odnajdziecie w niej tropikalność mleka kokosowego, słodycz marchewki i dyni oraz orientalność curry. Naszym zdaniem zupa jest idealną kompozycją, który łączy w sobie oryginalność z klasyką. 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 1 l wody
  • pierś z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • cebula
  • papryka czerwona
  • 1/2 dyni piżmowej
  • średnia cukinia
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • natka pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy
    • opakowanie curry
    • majeranek
    • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez kilka minut wraz z curry (2 łyżeczki), solą i pieprzem. 
  • W międzyczasie zagotowujemy litr wody w garnku. Następnie dodajemy do niej zawartość patelni. Dosypujemy curry (2 łyżeczki), majeranek, sprasowane ząbki czosnku, sól i pieprz. Gotujemy wszystko przez 25 minut, do uzyskania miękkości. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe i drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  • Pokrojonego w drobną kostkę kurczaka smażymy na patelni wraz z curry, solą i pieprzem przez ok 5 min., mieszając kilka razy.
  • Wrzucamy odpowiednią ilość kurczaka do miski, wlewamy zupę i posypujemy pietruszką.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *