Klasyka w nowym wydaniu, Na dobry początek

Babciny pasztet z soczewicą

Niektórych może przerażać zakup sklepowego pasztetu. Choć można znaleźć go też w wersji bardziej tradycyjnej, to ja osobiście nie znajduję lepszego niż pasztet mojej babci, na którego przepis Wam zamieszczamy. Babcia ma jeszcze wiele sekretów kulinarnych, ale tym musiałam się podzielić, bo to najlepszy pasztet jaki kiedykolwiek jadłam!

Składniki na keksówkę:

  • 200 g soczewicy (najlepiej zielonej)
  • 0,5 kg kurczaka (najlepiej z rosołu)
  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 2-3 średnie ząbki czosnku
  • przyprawy: gałka muszkatołowa (0,5 łyżeczki) majeranek (łyżeczka), sól (min. łyżeczka pod koniec, do całości) i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Namaczamy soczewicę w wodzie przesz 2-3 godz., a najlepiej całą noc. Gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Doprawiamy ją na koniec solą (ok. 1 łyżeczka) i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ugotowanego kurczaka obieramy z kości, skóry itp.
  • Pieczarki podsmażamy z cebulką na oleju, na średnim ogniu.
  • Miksujemy wszystkie poprzednio wspomniane składniki (powinny być w temp. pokojowej) razem z czosnkiem, przyprawami i jajkami.
  • Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej krupczatką lub wyłożonej specjalnym papierem i  pieczemy w temp. 180-200 stopni przez 30-35 min.
  • Pasztet po wyjęciu i przestygnięciu, powinien mieć zwartą konsystencję i postać w której można go kroić na kawałki.

Powodzenia! 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *