Sałatkowe love

Wiosenna sałatka z brokułem i fetą

Kto powiedział, że impreza = chipsy, cola i pizza? 😀 My mamy dla Was alternatywną propozycję i już drugi przepis na pyszną i mniej kaloryczną sałatkę imprezową. Choć sprawdzi się równie dobrze przy innych okazjach. 😉

Składniki na ok. 6 porcji:

  • brokuł
  • 1,5 szt. papryki czerwonej
  • 250 g/kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 3 duże pomidory (np. malinowe)
  • 3/4 długiego ogórka
  • 3/4 pęczka rzodkiewki
  • 150 g sera feta
  • płatki migdałów (opcjonalnie)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Brokuł gotujemy (najlepiej na parze) do półmiękkości, tak aby nie był twardy, ale jeszcze trochę chrupiący.
  • Kroimy warzywa w dowolną wielkość i kształt. Przekładamy je do miski i dodajemy przestygnięte różyczki brokuła. Dorzucamy pokrojony/pokruszony ser feta. Dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz do smaku i mieszamy całość.
  • Posypujemy wierzch płatkami migdałów.

Miłego chrupania! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *