Połączenie kremowej konsystencji z chrupiącymi grzankami i świeżymi dodatkami. To wróży coś dobrego. Spróbujcie sami! 😉
Składniki na 3-4 porcje
- 1.5 l bulionu warzywnego
- włoszczyzna (2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/4 pora)
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- grzanki
- 3 kromki chleba
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 120 g sera żółtego: cheddar lub edamski (w tym ok. 20 g do dekoracji na wierzch)
- 200 g serka topionego śmietankowego
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku (1 pęczek powinien wystarczyć)
- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
- 2 średnie ząbki czosnku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki (opcjonalnie do zagęszczenia)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Do garnka z ok. 2,5l wody dodajemy włoszczyznę, sól (najlepiej doprawić zupę solą po rozpuszczeniu serów, które również są dość słone) ziele angielskie i liść laurowy. Bulion gotujemy przez ok. 2 godz, do czasu zagotowania na dużym ogniu, później na małym. W tym czasie powinien odparować ok. 1l wody i a wa garnku pozostać 1,5l bulionu. W razie potrzeby uzupełniamy braki zwykłą wodą i czekamy aż całość się zagotuje. Następnie odcedzamy wywar z warzyw.
- W międzyczasie przygotowujemy grzanki. W tym celu kroimy chleb w kostkę, obtaczamy go w oliwie z przyprawami i podsmażamy na patelni/pieczemy w piekarniku (180-200 stopni) do zrumienienia/chrupkości.
- Po ok. 2 godz., dodajemy do bulionu pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Dodajemy też starty, żółty ser. Doprawiamy całość czosnkiem, gałką muszkatołową i gotujemy do czasu, aż serki się roztopią. Na koniec dodajemy soli i pieprzu wedle uznania.
- Zupę podajemy z grzankami, odrobiną startego żółtego sera, posiekanym szczypiorkiem i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Powodzenia! 😉