Osobiście nie przepadamy za klasyczną wersją hummusu. Dlatego postanowiłyśmy trochę poeksperymentować. Wyszły nam całkiem ciekawe połączenia. 😉
Składniki:
- 400 g ciecierzycy gotowanej lub z puszki
- 5 łyżek pasty tahini
- 1/3 szklanki wody
- łyżka soku z cytryny
- dwa ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki (część do dekoracji)
- 2 łyżki słonecznika (1 do masy, 1 do dekoracji)
- łyżeczka czarnuszki (do posypania)
- sól i pieprz do smaku
Wersja z oliwkami:
- 12 szt. oliwek zielonych
Wersja z łososiem:
- 75-100g łososia wędzonego
Wersja z selerem korzeniowym:
- pół średniej ugotowanej bulwy
Sposób przygotowania:
- Na początku prażymy ziarna słonecznika na patelni, na małym ogniu. Przesypujemy je do miski i miksujemy razem z resztą składników.
- Podajemy z chlebem, krakersami lub pieczonymi warzywami, np. słupki marchewki do wersji z selerem.
Do dzieła! 😀