Klasyka w nowym wydaniu, Na dobry początek

Wariacje na temat hummusu

Osobiście nie przepadamy za klasyczną wersją hummusu. Dlatego postanowiłyśmy trochę poeksperymentować. Wyszły nam całkiem ciekawe połączenia. 😉 

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy gotowanej lub z puszki
  • 5 łyżek pasty tahini
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki (część do dekoracji)
  • 2 łyżki słonecznika (1 do masy, 1 do dekoracji)
  • łyżeczka czarnuszki (do posypania)
  • sól i pieprz do smaku

Wersja z oliwkami:

  • 12 szt. oliwek zielonych

Wersja z łososiem:

  • 75-100g łososia wędzonego

Wersja z selerem korzeniowym:

  • pół średniej ugotowanej bulwy 

Sposób przygotowania:

  • Na początku prażymy ziarna słonecznika na patelni, na małym ogniu. Przesypujemy je do miski i miksujemy razem z resztą składników. 
  • Podajemy z chlebem, krakersami lub pieczonymi warzywami, np. słupki marchewki do wersji z selerem.

Do dzieła! 😀 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *