Czas na obiad

Królik w sosie śmietanowym z tymiankiem

Zawsze jadałam go u mojej babci, zwykle od święta, dlatego smakował jeszcze lepiej. Starałam się odwzorować te smaki, choć jak to bywa wyszło inaczej, aczkolwiek również bardzo smacznie. Polecam Wam nie tylko od święta. 😉

Składniki na 2 porcje:

  • Udziec z królika: 400 g
  • Śmietana 18% : 300-400 g
  • Bulion warzywny lub woda: 250-375 ml/ 1-1,5 szklanki
  • Cebula: 1 szt.
  • 2 łyżki oleju/oliwy do smażenia
  • Ocet balsamiczny: 2-3 łyżki
  • Tymianek (1 łyżeczka : suszony lub świeży: 2 gałązki)  
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Mięso marynujemy przez noc w occie balsamicznym. 
  • Następnie podsmażamy je z obu stron na oleju/oliwie, na średnim ogniu przez ok. 3 min.
  • Dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy razem przez kolejne 3 min.
  • Przyprawiamy całość tymiankiem, solą i pieprzem. 
  • Potem zalewamy wszystko bulionem albo wodą.
  • Podduszamy mięso pod przykrywką przez 25-30 min.
  • Następnie dodajemy śmietanę, rozmieszaną z kilkoma łyżkami płynu z garnka (aby się nie zważyła).  
  • Podduszamy wszystko jeszcze przez ok. 10 min.

Voilà! 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *