W tym roku pączki na tłusty czwartek trochę się zbuntowały, ale mamy dla Was również słodką propozycję, na szybkie i łatwe w wykonaniu ciasteczka. 😀
Składniki: na ok. 35 szt.
- 140 g płatków owsianych zmielonych
- 180 g mąki 1,1/4 szkl. ( w tym 50g pełnoziarnistej)
- 170 g orzechów włoskich (poszatkowanych na mniejsze części)
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 100g/tabliczka czekolady deserowej (poszatkowana)
- 200g margaryny w kostce
- 130 g cukru/ trochę ponad pół szklanki
- 130 g erytrytolu/ trochę ponad pół szklanki lub zamiennie 80-90g cukru (oprócz wcześniejszych 130g)
Sposób przygotowania:
- Mieszamy wszystkie składniki w dużej misce do uzyskania jednolitej masy. Dla ułatwienia margarynę można podzielić na mniejsze kawałki.
- Z powstałej masy tworzymy kuleczki (wielkość praliny), trochę rozpłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia na blaszce, zachowując ok. 3cm odstępy od kolejnych porcji.
- Pieczemy całość w temp. 180 stopni przez 15-20 minut.
- Wyciągamy do ostygnięcia i stwardnienia.
Chrupiemy ze smakiem. 😉