Cukierenka

Ciasteczka a’la piegusy

W tym roku pączki na tłusty czwartek trochę się zbuntowały, ale mamy dla Was również słodką propozycję, na szybkie i łatwe w wykonaniu ciasteczka. 😀

Składniki: na ok. 35 szt.

  • 140 g płatków owsianych zmielonych
  • 180 g mąki 1,1/4 szkl. ( w tym 50g pełnoziarnistej)
  • 170 g orzechów włoskich (poszatkowanych na mniejsze części)
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 100g/tabliczka czekolady deserowej (poszatkowana)
  •  200g margaryny w kostce
  • 130 g cukru/ trochę ponad pół szklanki
  • 130 g erytrytolu/ trochę ponad pół szklanki lub zamiennie 80-90g cukru (oprócz wcześniejszych 130g) 

Sposób przygotowania:

  • Mieszamy wszystkie składniki w dużej misce do uzyskania jednolitej masy. Dla ułatwienia margarynę można podzielić na mniejsze kawałki.
  • Z powstałej masy tworzymy kuleczki (wielkość praliny), trochę rozpłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia na blaszce, zachowując ok. 3cm odstępy od kolejnych porcji.
  • Pieczemy całość w temp. 180 stopni przez 15-20 minut.
  • Wyciągamy do ostygnięcia i stwardnienia.

Chrupiemy ze smakiem. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *