Cukierenka

Sernik orzechowy bez pieczenia

Jeśli nie chcecie spędzać dużo czasu w kuchni, a chcielibyście zadziwić gości, to ten przepis jest właśnie dla Was! Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność lub macie ochotę na deser z owocami, to możecie zamiast  masła orzechowego, dodać truskawki, czy brzoskwinie. 

Poziom zaawansowania: Łatwy

Składniki: 

  • Spód
    • 24 herbatniki typu „Petitki”
    • 200 g masła
  • Masa
    • 400 ml śmietanki 30%
    • 7 łyżek jogurtu typu greckiego
    • 350 g serka mascarpone
    •  8-10 łyżek masła orzechowego
    • 2-3 łyżeczki  cukru pudru lub skarmelizowany cukier (2-3 łyżeczki cukru na 2-3 łyżeczki wody) 
    • 1 łyżeczka żelatyny w proszku

Przygotowanie:

Kruszymy herbatniki i mieszamy je z roztopionym, przestygniętym masłem. Wykładamy masę na spód tortownicy o średnicy 26 cm. Potem wkładamy całość do lodówki. W międzyczasie robimy masę.

Łączymy mascarpone z jogurtem. Potem dodajemy cukier w pudrze lub skarmelizowany. (Bardziej przez nas polecany). Później dokładamy masło orzechowe i wszystko mieszamy na gładką masę. Żelatynę, wraz z trzema łyżeczkami wody rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki. Całość przelewamy do uprzednio przygotowanej masy i szybko mieszamy. Ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywną masę. Następnie mieszamy ją z resztą składników. Rozsmarowujemy masę na spodzie i schładzamy całość przez ok 2-3 godziny.  

Na koniec przechodzimy do dekoracji. Polewamy sernik karmelem. Aby go przygotować, potrzebujemy 5-6 łyżeczek cukru i 7-8 łyżeczek słodkiej śmietanki. Wszystkie składniki podgrzewamy na patelni, ciągle mieszając. Cały proces trwa ok. 20 min. Oprócz polewy, można posypać ciasto przyprażonymi, zgnieciony pistacjami. 

Bon appetit! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *