Jeśli nie chcecie spędzać dużo czasu w kuchni, a chcielibyście zadziwić gości, to ten przepis jest właśnie dla Was! Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność lub macie ochotę na deser z owocami, to możecie zamiast masła orzechowego, dodać truskawki, czy brzoskwinie.
Poziom zaawansowania: Łatwy
Składniki:
- Spód
- 24 herbatniki typu „Petitki”
- 200 g masła
- Masa
- 400 ml śmietanki 30%
- 7 łyżek jogurtu typu greckiego
- 350 g serka mascarpone
- 8-10 łyżek masła orzechowego
- 2-3 łyżeczki cukru pudru lub skarmelizowany cukier (2-3 łyżeczki cukru na 2-3 łyżeczki wody)
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
Przygotowanie:
Kruszymy herbatniki i mieszamy je z roztopionym, przestygniętym masłem. Wykładamy masę na spód tortownicy o średnicy 26 cm. Potem wkładamy całość do lodówki. W międzyczasie robimy masę.
Łączymy mascarpone z jogurtem. Potem dodajemy cukier w pudrze lub skarmelizowany. (Bardziej przez nas polecany). Później dokładamy masło orzechowe i wszystko mieszamy na gładką masę. Żelatynę, wraz z trzema łyżeczkami wody rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki. Całość przelewamy do uprzednio przygotowanej masy i szybko mieszamy. Ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywną masę. Następnie mieszamy ją z resztą składników. Rozsmarowujemy masę na spodzie i schładzamy całość przez ok 2-3 godziny.
Na koniec przechodzimy do dekoracji. Polewamy sernik karmelem. Aby go przygotować, potrzebujemy 5-6 łyżeczek cukru i 7-8 łyżeczek słodkiej śmietanki. Wszystkie składniki podgrzewamy na patelni, ciągle mieszając. Cały proces trwa ok. 20 min. Oprócz polewy, można posypać ciasto przyprażonymi, zgnieciony pistacjami.
Bon appetit! 🙂