Cukierenka

Panna cotta z gorącą czekoladą w dwóch odsłonach

Osobiście nie przepadam za klasyczną Panna Cottą, dlatego tez postanowiłam ja nieco zmodyfikować. Dodatek pysznego mango, mleka kokosowego i jagód sprawił, że nabrała  nowego, jakże pysznego charakteru. Zaserwowałam ją z gorącą, białą czekoladą i zapewniam Was, że efekt był rewelacyjny. 🙂 

Składniki na  8 porcji:

-Mleko, 400 ml

– słodka śmietanka, 200 ml

-1,5 dużego, miękkiego mango

-opakowanie jagód (200- 300 g), bądź innych owoców, np.truskawki, jeżyny, maliny, (rozmrożone)

-mleko kokosowe, 3 duże łyżki

-biała czekolada, 200g

-żelatyna, 6 łyżeczek

-cukier lub miód do smaku

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy  2 łyżeczki cukru i podgrzewamy na małym ogniu. Miksujemy pokrojone w kostkę mango wraz z mlekiem kokosowym. Oddzielnie miksujemy jagody z 3 łyżeczkami miodu lub z cukrem (do smaku). Do szklanki dodajemy 6 łyżeczek żelatyny i zalewamy to odrobiną gorącej wody (ok. 6 łyżek). Energicznie mieszamy, tak aby zniknęły wszelkie grudki. Do bardzo ciepłego mleka dodajemy naszą żelatynę, mieszając szybko i dokładnie. Następnie pół naszej bazy mlecznej wlewamy do naczynia ze zmiksowanym mango, a drugą połowę przelewamy do naczynia z jagodami. Pamiętajcie aby wlewać ciepłe mleko bardzo powoli do naczyń z owocami, mieszajcie bardzo energicznie, jest to niezwykle ważne. Następnie przelejcie masy do miseczek, czy kieliszków i wstawcie do lodówki na około 5 godzin. Przed podaniem rozpuście czekoladę w kąpieli wodnej z trzema łyżkami mleka i polejcie  nią deser.

Mam nadzieję, że nowa wersja przypadnie Wam do gustu. :*

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *