Jeszcze nigdy nie jadłam owoców morza i nie byłam do nich za bardzo przekonana. Jeśli Wy macie podobnie, to koniecznie ugotujcie tą zupę, a z pewnością w nich zagustujecie. Charakteru dodaje im odrobina mleka kokosowego, które świetnie kompunuje się również z innymi składnikami zupy.
Składniki na 5-6 porcji:
- ok. 2 l wody
- ok. 250 g włoszczyzny na bulion
- 200 g owoców morza
- 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
- 1 średnia cebula
- pół średniej cukinii
- pęczek natki pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mleka kokosowego
- ok. 250 ml wina czerwonego
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do gotującej się, posolonej wody, z dodatkiem ziela i liścia wrzucamy włoszczyznę. Czekamy aż zmięknie i dodajemy cukinię. W międzyczasie podsmażamy na patelni owoce morza z cebulą, podlane winem czerwonym. Doprawiamy całość czosnkiem, solą i pieprzem oraz odrobiną pietruszki. Podduszamy wszystko na średnim ogniu przez ok. 10-15 min, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z wywarem. Gotujemy przez jakiś czas. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory i natkę pietruszki.
Gotowe! 😉