Czas na obiad

Kurczak z figą, mozzarellą i pieczonymi ziemniakami

Dawno nie było u nas typowego zestawu obiadowego. Przedstawiamy Wam nasz najnowszy w nietypowej wersji, ze słodkim akcentem. Polecamy go nie tylko na obiad, ale też na romantyczną kolację. 😉

Składniki na 2 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 średnich umytych ziemniaków w mundurkach (mogą być też bez skórki)
  • kulka mozzarelli
  • figa
  • 2 garście mixu sałat
  • pomidor
  • tymianek
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • marynata do mięsa/ sos do sałatki:
    • 6 łyżek oleju
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 6 gałązek tymianku
    • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
    • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy marynatę do mięsa/sos do sałatki, łącząc wszystkie składniki. Połowę (3 łyżki), wykorzystujemy jako marynatę do mięsa, resztę zostawiamy do sałatki. 
  • Miękkie ziemniaki kroimy w ćwiartki, posypujemy je tymiankiem, solą i pieprzem, polewamy oliwą. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, a następnie dokładnie wszystko mieszamy. Wykładamy je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 30 min. Po upływie połowy tego czasu przewracamy je na drugą stronę. 
  • Figę i mozzarellę kroimy w plastry  Wyjmujemy piersi z marynaty i robimy nożem paski na głębokość ok. 1,5 cm. Wkładamy do tych wnęk ser i figę, posypujemy całość na wierzchu solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 10 min. (Po 5 min z każdej strony.)
  • Na każdy talerz wykładamy po garść sałaty, pokrojone w kostkę pomidory i wcześniej przygotowany sos. Do tego dokładamy ziemniaki i kurczaka.

Powodzenia! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *