Aromatyczna micha

Krem z zielonych warzyw z fasolką i migdałami

Wiemy, że nie każdy jest fanem zielonych warzyw, ale wydaje nam się, że ta zupa pozbawi Was strachu przed nimi. Jest esencjonalna, pożywna i prosta w wykonaniu. Czego chcieć więcej? 😀

Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • średnia cukinia
  • różyczki z 1/2 brokuła
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 100 ml śmietanki słodkiej
  • 1,5-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • mały pęczek koperku i pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Na początek gotujemy bulion warzywny na włoszczyźnie. Może być mięsno-warzywny, z dodatkiem porcji rosołowej z kurczaka.
  • W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Nie musi być to zrobione idealnie, a szpinak może być nawet w całości. I tak wszystko potem zostanie zmiksowane.  Dodajemy warzywa do gotującego bulionu, za wyjątkiem fasolki. Gotujemy całość na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok.15 min.).
  • Doprawiamy zawartość garnka i dorzucamy czosnek.
  • Miksujemy wszystko na gładką masę. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy do kremu pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę oraz poszatkowaną pietruszkę i koperek. Doprawiamy zupę w razie potrzeby. Po ok. 15 min, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy śmietanki, mieszając wszystko dokładnie.
  • Gotowy krem serwujemy z dodatkiem przyprażonych migdałów lub grzanek.

Na zdrowie! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *