Wiemy, że nie każdy jest fanem zielonych warzyw, ale wydaje nam się, że ta zupa pozbawi Was strachu przed nimi. Jest esencjonalna, pożywna i prosta w wykonaniu. Czego chcieć więcej? 😀
Składniki na ok. 6 porcji:
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego
- średnia cukinia
- różyczki z 1/2 brokuła
- 200 g świeżego szpinaku
- 2-3 średnie ziemniaki
- 2 garście fasolki szparagowej
- 100 ml śmietanki słodkiej
- 1,5-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka majeranku
- mały pęczek koperku i pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Na początek gotujemy bulion warzywny na włoszczyźnie. Może być mięsno-warzywny, z dodatkiem porcji rosołowej z kurczaka.
- W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa. Nie musi być to zrobione idealnie, a szpinak może być nawet w całości. I tak wszystko potem zostanie zmiksowane. Dodajemy warzywa do gotującego bulionu, za wyjątkiem fasolki. Gotujemy całość na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok.15 min.).
- Doprawiamy zawartość garnka i dorzucamy czosnek.
- Miksujemy wszystko na gładką masę. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy do kremu pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę oraz poszatkowaną pietruszkę i koperek. Doprawiamy zupę w razie potrzeby. Po ok. 15 min, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy śmietanki, mieszając wszystko dokładnie.
- Gotowy krem serwujemy z dodatkiem przyprażonych migdałów lub grzanek.
Na zdrowie! 🙂