Czas na obiad

Makaron z krewetkami w roli głównej

Są teorie głoszące, że krewetki smakują jak kurczak. Według nas to zależy od przyprawienia dania. Bo kurczak jest właściwie neutralny i bez smaku. Krewetek lepiej też nie jadać „bez niczego”. W każdym razie, wydaje nam się, że nasza kompozycja składników nada krewetkom wyrazistego smaku. Spróbujcie sami! 😉 

Składniki na 3-4 porcje:
  • ok. 200 g białych krewetek (świeżych lub mrożonych) 
  • ok. 350-400 g makaronu 
  • 1 cebula
  • 4-5 średnich suszonych pomidorów z oleju
  • duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 łyżek słodkiej śmietanki 30%
  • olej/oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
 Sposób przygotowania:
  • Przysmażamy na oleju/oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Potem dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i krewetki. Przykrywamy całość i podduszamy na średnim ogniu przez ok. 7-8 minut.
  • W międzyczasie gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu.
  • Dodajemy na patelnię z krewetkami suszone pomidory i nasiona słonecznika. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy jeszcze przez ok. 3 min.
  • Na sam koniec dodajemy garść drobno pokrojonej natki pietruszki oraz słodką śmietankę. Mieszamy całość i  łączymy z makaronem. Podajemy w miseczkach lub na talerzu. 

!! Pietruszę i słonecznik możemy dodać na sam koniec, również jako dekorację. Najlepiej jeśli słonecznik będzie wcześniej chwilę przyprażony.

Podziwiamy efekt! 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *