Są teorie głoszące, że krewetki smakują jak kurczak. Według nas to zależy od przyprawienia dania. Bo kurczak jest właściwie neutralny i bez smaku. Krewetek lepiej też nie jadać „bez niczego”. W każdym razie, wydaje nam się, że nasza kompozycja składników nada krewetkom wyrazistego smaku. Spróbujcie sami! 😉
Składniki na 3-4 porcje:
- ok. 200 g białych krewetek (świeżych lub mrożonych)
- ok. 350-400 g makaronu
- 1 cebula
- 4-5 średnich suszonych pomidorów z oleju
- duży ząbek czosnku
- 3 łyżki nasion słonecznika
- garść posiekanej natki pietruszki
- 4-5 łyżek słodkiej śmietanki 30%
- olej/oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Przysmażamy na oleju/oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Potem dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i krewetki. Przykrywamy całość i podduszamy na średnim ogniu przez ok. 7-8 minut.
- W międzyczasie gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu.
- Dodajemy na patelnię z krewetkami suszone pomidory i nasiona słonecznika. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy jeszcze przez ok. 3 min.
- Na sam koniec dodajemy garść drobno pokrojonej natki pietruszki oraz słodką śmietankę. Mieszamy całość i łączymy z makaronem. Podajemy w miseczkach lub na talerzu.
!! Pietruszę i słonecznik możemy dodać na sam koniec, również jako dekorację. Najlepiej jeśli słonecznik będzie wcześniej chwilę przyprażony.
Podziwiamy efekt! 😉