Pewnie większości z Was kasza gryczana nie kojarzy się najlepiej i z reguły podawana była w całości z jakimś mięsem i sosem. Ja też byłam do takiej przyzwyczajona, ale wpadłyśmy na pomysł aby trochę inaczej ją podać. Tak powstały pyszne i zdrowe placuszki, które mimo, że bez dodatku mięsa, zadowolą nie jedno podniebienie. 😉
Składniki na 3-4 porcje (mniej więcej po 3 placuszki):
Placuszki
- 1 opakowanie/ 100 g suchej kaszy gryczanej
- pół średniej cukinii
- 100 g sera twarogowego półtłustego
- 2 jajka
- łyżka bułki tartej
- łyżka mąki
- mała garść/ pół pęczku pietruszki
- 1,5-2 łyżki oleju/oliwy
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sos
- 1/3 brokuła
- ok. 100-150 ml śmietanki 30%
- 1-2 garście parmezanu
- mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotowaną kaszę, cukinię oraz resztę składników miksujemy na prawie gładką masę. Można też wymieszać startą cukinię, rozgnieciony widelcem twaróg i kaszę w całości, jeśli chcecie się cieszyć bardziej wyrazistą konsystencją. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, gdyby masa była za rzadka lub oleju/oliwy, gdyby placuszki przyklejały się do patelni. (W przypadku teflonowej nie trzeba dodawać tłuszczu na patelnię.)
- Placuszki smażymy z obu stron. na średnim ogniu, do zrumienienia (ok. minuta z każdej ze stron).
- Polewamy je sosem, zrobionym z mixu ugotowanego brokuła, sera, śmietanki i przypraw.
Oblizujemy się ze smakiem. 😀