Czas na obiad, Klasyka w nowym wydaniu

Placuszki cukiniowo-gryczane z sosem brokułowym

Pewnie większości z Was kasza gryczana nie kojarzy się najlepiej i z reguły podawana była w całości z jakimś mięsem i sosem. Ja też byłam do takiej przyzwyczajona, ale wpadłyśmy na pomysł aby trochę inaczej ją podać. Tak powstały pyszne i zdrowe placuszki, które mimo, że bez dodatku mięsa, zadowolą nie jedno podniebienie. 😉

Składniki na 3-4 porcje (mniej więcej po 3 placuszki):

Placuszki

  • 1 opakowanie/ 100 g suchej kaszy gryczanej
  • pół średniej cukinii
  • 100 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 jajka
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka mąki
  • mała garść/ pół pęczku pietruszki
  • 1,5-2 łyżki oleju/oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sos

  • 1/3 brokuła
  • ok. 100-150 ml śmietanki 30%
  • 1-2 garście parmezanu
  • mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Ugotowaną kaszę, cukinię oraz resztę składników miksujemy na prawie gładką masę. Można też wymieszać startą cukinię, rozgnieciony widelcem twaróg i kaszę w całości, jeśli chcecie się cieszyć bardziej wyrazistą konsystencją. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, gdyby masa była za rzadka lub oleju/oliwy, gdyby placuszki przyklejały się do patelni. (W przypadku teflonowej nie trzeba dodawać tłuszczu na patelnię.)
  • Placuszki smażymy z obu stron. na średnim ogniu, do zrumienienia (ok. minuta z każdej ze stron).
  • Polewamy je sosem, zrobionym z mixu ugotowanego brokuła, sera, śmietanki i przypraw.

Oblizujemy się ze smakiem. 😀 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *