Mogło by się wydawać, że przygotowanie takiego dania zajmie nam sporo czasu, ale nic bardziej mylnego. Myślę, że na spokojnie można się uwinąć ze wszystkim w ciągu 40-45 minut. A efekt jest powalający. 😀
Składniki na porcje:
- Filet z łososia ok. 200g
- 1/2 dojrzałego mango/ 1 pomarańcza
- 2 małe ząbki czosnku
- sok z 1/8 cytryny
- 1/3 posiekanej natki pietruszki/ ok. 6-8 liści świeżej bazylii
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na początku ściągamy skórę z łososia (przy pomocy noża). Opruszamy go solą i pieprzem, a następnie nacieramy go mieszanką powstałą po zmieszaniu oliwy, soku z cytryny i rozgniecionego ząbka czosnku. Pieczemy go owiniętego folią aluminiową w temp. 180 stopni, przez 6-8 min. (Najlepiej zabrać się za łososia jak już postawimy kaszę/ryż do ugotowania.)
- Aby przygotować sos, miksujemy razem na dość gładką masę pokrojone na cząstki mango/pomarańczę, 1 ząbek czosnku, bazylię (w wersji z pomarańczą) lub natkę pietruszki (w wersji z mango), sól i pieprz.
- Łososia polanego sosem, podajemy z kaszą pęczak/jaglaną lub ryżem z dodatkiem pietruszki i marchewki. (Ugotowany ryż lub kaszę podsmażamy przez chwilę z dodatkiem warzyw i dowolnych przypraw, np. curry).
- Można do zestawu przygotować sałatkę. My zrobiłyśmy ją na bazie roszponki, z dodatkiem pomidorków, sera feta, z pestkami słonecznika, odrobiną oliwy i soku z cytryny.
Pysznych wrażeń! 🙂