Aromatyczna micha

Krem kukurydziany z popcornem

Podpatrzyłyśmy tą zupę w menu jednej z knajp i od razu stwierdziłyśmy, że trzeba zrobić swoją wersję. Wyszła przepyszna, no i do tego jest o wiele tańsza niż w knajpie. Za nowatorskie pomysły trzeba jednak trochę zapłacić… Ale ten przepis macie od nas zupełnie za free. Więc korzystajcie z okazji i zabierajcie się za gotowanie. 😀

Składniki na ok. 3-4 porcje:

  • 1,5 l wody
  • 2 puszki kukurydzy (2 x 340-400 g)
  • 3 średnie ziemniaki (ok. 300g)
  • 1 średnia papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 100 ml śmietanki
  • 1-2 garście popcornu (na porcję)
  • 1/2 natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Gotujemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki, paprykę i odsączoną kukurydzę, w osolonej wodzie, przez ok. 25 min.
  • Po tym czasie dodajemy śmietankę i przyprawy (w tym rozgnieciony czosnek) i gotujemy jeszcze przez 3-5 min., na małym ogniu.
  • Miksujemy całość blenderem, do uzyskania gładkiej masy.
  • Nakładamy zupę do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki i popcornem.

Miłego gotowania! 😉

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *