Podpatrzyłyśmy tą zupę w menu jednej z knajp i od razu stwierdziłyśmy, że trzeba zrobić swoją wersję. Wyszła przepyszna, no i do tego jest o wiele tańsza niż w knajpie. Za nowatorskie pomysły trzeba jednak trochę zapłacić… Ale ten przepis macie od nas zupełnie za free. Więc korzystajcie z okazji i zabierajcie się za gotowanie. 😀
Składniki na ok. 3-4 porcje:
- 1,5 l wody
- 2 puszki kukurydzy (2 x 340-400 g)
- 3 średnie ziemniaki (ok. 300g)
- 1 średnia papryka
- 2 średnie marchewki
- 100 ml śmietanki
- 1-2 garście popcornu (na porcję)
- 1/2 natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka curry
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Gotujemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki, paprykę i odsączoną kukurydzę, w osolonej wodzie, przez ok. 25 min.
- Po tym czasie dodajemy śmietankę i przyprawy (w tym rozgnieciony czosnek) i gotujemy jeszcze przez 3-5 min., na małym ogniu.
- Miksujemy całość blenderem, do uzyskania gładkiej masy.
- Nakładamy zupę do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki i popcornem.
Miłego gotowania! 😉