Oto sposób na szybki/e, prosty/e obiad/śniadanie, bez zbędnego brudzenia naczyń. Stos garów z głowy, to już nic nie powinno Was zniechęcić do zrobienia tego dania. 😀 Chyba, że nie lubicie szparagów… Ale w tej wersji może się do nich przekonacie. 😉
Składniki na formę/patelnię o średnicy ok. 20 cm (2 porcje):
- ok. 300g ziemniaków (3-4 średnie)
- 8 szparagów
- 6 jajek
- cebula
- 80-100 g sera
- 5 łyżek śmietanki 18%
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki oleju/oliwy
- natka pietruszki (do przystrojenia)
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Umyte i pokrojone na „ósemki” ziemniaki, gotujemy przez ok. 15 min. w lekko osolonej wodzie.
- Dodajemy do nich pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (bez twardej końcówki).
- Gotujemy całość jeszcze przez ok. 8 min, aż ziemniaki i szparagi będą w miarę miękkie.
- W międzyczasie, aż warzywa się ugotują, podsmażamy na oleju/oliwie pokrojoną w „piórka”/kostkę cebulkę, do zeszklenia.
- Dorzucamy na patelnię odcedzone ziemniaki i szparagi. Podsmażamy całość przez chwilę.
- Zalewamy warzywa miksem jajek, startego sera (ok.60-80g) i przypraw.
- Pozostałą częścią sera posypujemy wierzch dania.
- Przykrywamy patelnię i podgrzewamy wszystko na średnim ogniu do momentu ścięcia się jajka na wierzchu. Można to też zrobić w piekarniku, ale trzeba mieć przystosowaną patelnię. (My wybrałyśmy wersję bez piekarnika, bo nie miałyśmy odpowiedniej patelni i stwierdziłyśmy, że tak będzie szybciej.)
- Po usmażeniu, pozostawiamy całość do ostygnięcia (ok.2-3 min.), aby wszystko stężało i żeby frittata nie rozwaliła się przy nakładaniu.
- Przed/po ukrojeniu placka, wykładamy na wierzch pokrojone pomidory. Posypujemy całość natką pietruszki.
Buon appetito! ;)