Czas na obiad

Frittata z ziemniakami i szparagami

Oto sposób na szybki/e, prosty/e obiad/śniadanie, bez zbędnego brudzenia naczyń. Stos garów z głowy, to już nic nie powinno Was zniechęcić do zrobienia tego dania. 😀 Chyba, że nie lubicie szparagów… Ale w tej wersji może się do nich przekonacie. 😉

Składniki na formę/patelnię o średnicy ok. 20 cm (2 porcje):

  • ok. 300g ziemniaków (3-4 średnie)
  • 8 szparagów
  • 6 jajek
  • cebula
  • 80-100 g sera
  • 5 łyżek śmietanki 18%
  • 1 duży pomidor 
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • natka pietruszki (do przystrojenia)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Umyte i pokrojone na „ósemki” ziemniaki, gotujemy przez ok. 15 min. w lekko osolonej wodzie. 
  • Dodajemy do nich pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (bez twardej końcówki).
  • Gotujemy całość jeszcze przez ok. 8 min, aż ziemniaki i szparagi będą w miarę miękkie.  
  • W międzyczasie, aż warzywa się ugotują, podsmażamy na oleju/oliwie pokrojoną w „piórka”/kostkę cebulkę, do zeszklenia.
  • Dorzucamy na patelnię odcedzone ziemniaki i szparagi. Podsmażamy całość przez chwilę. 
  • Zalewamy warzywa miksem jajek, startego sera (ok.60-80g) i przypraw.
  • Pozostałą częścią sera posypujemy wierzch dania.
  • Przykrywamy patelnię i podgrzewamy wszystko na średnim ogniu do momentu ścięcia się jajka na wierzchu. Można to też zrobić w piekarniku, ale trzeba mieć przystosowaną patelnię. (My wybrałyśmy wersję bez piekarnika, bo nie miałyśmy odpowiedniej patelni i stwierdziłyśmy, że tak będzie szybciej.) 
  • Po usmażeniu, pozostawiamy całość do ostygnięcia (ok.2-3 min.), aby wszystko stężało i żeby frittata nie rozwaliła się przy nakładaniu.
  • Przed/po ukrojeniu placka, wykładamy na wierzch pokrojone pomidory. Posypujemy całość natką pietruszki.
Buon appetito! ;) 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *