Aromatyczna micha

Krem szparagowy z dodatkiem chrzanu

Miałyśmy wrzucić przepis na tą zupę już w zeszłym roku, ale jak sobie o niej przypomniałyśmy, było już po sezonie na szparagi. W końcu doczekała się swojej premiery, w trochę zmodyfikowanej wersji. 😉 

Składniki na 3-4 porcje:

  • Bulion warzywny: 1,6 l
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1,5-2 łyżki oleju/oliwy
  • 100-150 ml śmietanki 18% (płynnej)
  • 1-2 płaskie łyżeczki chrzanu tartego (ze słoiczka)
  • 2-3 liście laurowe i 3-4 kuleczki ziela angielskiego (jeśli bulion był gotowany bez ich dodatku)
  • natka pietruszki (do dekoracji)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi myjemy, następnie odkrajamy/odłamujemy ich twarde końce. Kroimy je na kawałki. Wrzucamy do gotującego się bulionu.
  • Potem dodajemy obrane ziemniaki, pokrojone na mniejsze części.
  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju/oliwie i dodajemy do wywaru.
  • Całość, razem z przyprawami gotujemy do miękkości warzyw.
  • Na koniec dodajemy zahartowaną śmietankę (Mieszamy ją wcześniej z odrobiną ciepłego bulionu, aby się nie zważyła.) i chrzan. Gotujemy wywar jeszcze przez 1-2 min.
  • Wyciągamy z zupy liście laurowe i ziele angielskie  (chyba, że nie dodaliśmy) oraz główki szparagów (posłużą jako dekoracja). Resztę miksujemy blenderem.
  • Podajemy zupę z podprażonym słonecznikiem/pestkami dyni/płatkami migdałów. 
  • Ozdabiamy całość główkami szparagów i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego. 😉 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *