Miałyśmy wrzucić przepis na tą zupę już w zeszłym roku, ale jak sobie o niej przypomniałyśmy, było już po sezonie na szparagi. W końcu doczekała się swojej premiery, w trochę zmodyfikowanej wersji. 😉
Składniki na 3-4 porcje:
- Bulion warzywny: 1,6 l
- pęczek zielonych szparagów
- 3 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1,5-2 łyżki oleju/oliwy
- 100-150 ml śmietanki 18% (płynnej)
- 1-2 płaskie łyżeczki chrzanu tartego (ze słoiczka)
- 2-3 liście laurowe i 3-4 kuleczki ziela angielskiego (jeśli bulion był gotowany bez ich dodatku)
- natka pietruszki (do dekoracji)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Szparagi myjemy, następnie odkrajamy/odłamujemy ich twarde końce. Kroimy je na kawałki. Wrzucamy do gotującego się bulionu.
- Potem dodajemy obrane ziemniaki, pokrojone na mniejsze części.
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju/oliwie i dodajemy do wywaru.
- Całość, razem z przyprawami gotujemy do miękkości warzyw.
- Na koniec dodajemy zahartowaną śmietankę (Mieszamy ją wcześniej z odrobiną ciepłego bulionu, aby się nie zważyła.) i chrzan. Gotujemy wywar jeszcze przez 1-2 min.
- Wyciągamy z zupy liście laurowe i ziele angielskie (chyba, że nie dodaliśmy) oraz główki szparagów (posłużą jako dekoracja). Resztę miksujemy blenderem.
- Podajemy zupę z podprażonym słonecznikiem/pestkami dyni/płatkami migdałów.
- Ozdabiamy całość główkami szparagów i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego. 😉