Miał wyjść sos chrzanowy, a spontanicznie zrobiłyśmy bardziej szpinakowy. Choć chrzan również jest wyczuwalny. Jeśli ktoś woli mocniejsze smaki, niech doda chrzan najlepiej świeżo starty. Użyłyśmy w przepisie sznycli z indyka, ale równie dobrze może być to schab albo piersi z kurczaka. Co do kaszy również można wprowadzić modyfikacje. Eksperymentujcie i dajcie znać, jaki był efekt końcowy. 😉
Składniki na 4 porcje:
- 4 sznycle z indyka
- 200 g suchej kaszy gryczanej
- 200 – 250 g boczku,
- średnia cebula
- 80 – 100 g zmielonego szpinaku (my użyłyśmy mrożonego)
- ok. 750 ml wody (szklanka do sosu, 2 szklanki do kaszy)
- 200 – 250 ml śmietanki 30% (100 ml do sosu, 100-150 ml do kaszy)
- 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- łyżka mąki (opcjonalnie)
- 1 – 1,5 łyżki oleju do smażenia
- pęczek posiekanej pietruszki (połowa do kaszy, 1/4 do sosu, reszta do posypania na wierzch)
- 3 śr. ząbki czosnku (1 do sosu, 2 do kaszy)
- 1,5 kostki bulionowej warzywnej (0,5 do sosu, 1 do kaszy)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Boczek i cebulę pokrojone w kostkę podsmażamy na oleju na średnim ogniu przez ok. 5 min. Dodajemy 2 saszetki suchej kaszy. Zalewamy całość 2 szklankami wody (500 ml), z rozpuszczoną kostką bulionową warzywną. Mieszamy całość i i trzymamy pod przykryciem przez ok. 15 min, do momentu, aż kasza napęcznieje. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę zwykłej wody. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę 30%, przeciśnięty czosnek, pieprz oraz połowę skrojonego pęczka natki pietruszki. Mieszamy dokładnie całość, nadal trzymając na małym ogniu, przez ok. 2-3 min.
- Aby przygotować sos, rozpuszczamy na początku 0,5 kostki bulionowej warzywnej w szklance wody (250 ml). Dodajemy do tego szpinak. Podgrzewamy całość na średnim ogniu, pod przykryciem, mieszając parę razy, aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy chrzan, przeciśnięty czosnek, pieprz i połowę z pozostałej natki pietruszki. Wrzucamy do tego uprzednio podsmażone z odrobiną soli i pieprzu sznycle z indyka. Aby były bardziej soczyste i miękkie róbcie to na większym ogniu przez ok. 5 min (z obu stron). Podduszamy całość pod przykryciem przez ok. 5 min. Na koniec zagęszczamy sos mąką (opcjonalnie). W tym celu mieszamy w szklance mąkę z odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami ciepłego sosu. Mieszamy dokładnie, wlewamy do rondla z sosem i mięsem i nadal mieszamy, aż do zmiany konsystencji, przez ok. 3 min.
- Podajemy kaszę i mięso z sosem na talerzu, razem lub osobno. Dekorujemy całość natką pietruszki.
Cieszymy się każdym kęsem. 😉